Neriješen zločin: Misteriozna fotografija zavezane djevojke i dječaka

Radiosarajevo.ba
Neriješen zločin: Misteriozna fotografija zavezane djevojke i dječaka
Generacije i generacije odrastale su na urbanim legendama i misterioznim pričama o zločinima koji nikada nisu riješeni, a ovo je jedna od takvih priča.

Kada je u junu 1989. godine na parkingu lokalne trgovine u Port St. Joeu u Floridi pronađena polaroid fotografija na kojoj su prikazani djevojka i maleni dječak kako zavezanih ruku i usta zaljepljenih trakom leže na krevetu i bespomoćno gledaju u kameru, započela je jedna od najjezivijih misterija našega doba.

Djevojka je ubrzo identificirana kao Tara Calico, tada 19-godišnjakinja koja je nešto više od pola godine ranije nestala blizu svoga doma u Belemu u New Mexicu. Osim fizičke sličnosti i ožiljka na nozi, pomoć pri prepoznavanju je bila i knjiga koja je ležala na krevetu pored nje, My Sweet Audrina, koja je ujedno bila njezina omiljena knjiga.

Dječak pak nije bio prepoznat tada, a njegov identitet nije poznat niti danas, iako su postojale određene naznake da se radi o Michaelu Henleyu koji je također nestao u New Mexicu, i to u aprilu 1988. godine.

Žena koja je pronašla misterioznu fotografiju tvrdila je kako je na tom parking mjestu bio zaustavljen bijeli Toyota kombi bez prozora, kojeg je vozio muškarac u 30-im godinama s brkovima. Policija je krenula u potragu za vozilom i njegovim vlasnikom, ali i to se izjalovilo, pa su detektivi počeli tapkati u mraku.

Nikakvih bitnih pomaka u slučaju nije bilo sve do 2009. godine, kada policija u Port St. Joeu od anonimnog pošiljatelja dobiva fotografiju nepoznatog dječaka na kojoj je markerom nacrtan povez preko usta te jednu na kojoj je samo fotografija tog istog nepoznatog dječaka.

Tokom godina su također pronađene dvije fotografije za koje se pretpostavlja da prikazuju Taru u situacijama kada je zavezanih usta, ruku i očiju, ali nikada nisu puštene u javnost te se ne može sa sigurnošću potvrditi kako se radi o njoj.

Lokalni šerif iz okruga Valencia, Rene Rivera, je pak prije nekoliko godina tvrdio kako je sve ovo izmišljotina te da je Tara Calico poginula kada ju je skupina mladića u automobilu nehotično ili namjerno izgurala s ceste da bi nakon toga sakrili njezino tijelo.

Istraga ovog slučaja je nanovo otvorena 2013. godine, ali teško je za povjerovati kako će se ikada saznati prava sudbina zavezanih djevojke i dječaka na jezivoj fotografiji…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije