Morska neman stara 500 godina možda još vreba

Radiosarajevo.ba
Morska neman stara 500 godina možda još vreba
Grenlandska ajkula koju su naučnici nedavno pronašli na Arktiku živjela je vjerovatno čak 392 godine, što ovu vrstu čini najstarijim kičmenjacima na planeti.

Koristeći novi metod utvrđivanja starosti, međunarodni tim biologa i fizičara ustanovio je starost 28 uginulih grenlandskih ajkula, od kojih je osam živjelo najmanje 200 godina, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Science.

Morski biolog Julius Nielsen sa Univerziteta u Kopenhagenu procenio je da je najstarija ajkula živjela 392 godine, ali uz veliku mogućnost greške od 120 godina zbog nepouzdanosti metoda.  To znači da je moguće da negdje postoji ajkula stara i do 500 godina, odnosno koju godinu nakon otkrića Amerike.

Naučnici vjeruju da je jedan od razloga za ovakvu dugovječnost izuzetno hladna voda u kojoj žive ajkule i koja im verovatno usporava metabolizam.  "Postoji nešto u njihovim mišićima, ako otkrijemo šta je to, možda možemo to da iskoristimo i za ljude", rekao je jedan od biologa, piše B92.

Najdugovječniji zabilježeni primjerak kičmenjaka donedavno je bio kit perajar koji je živio "samo" 211 godina. Slonovi za koje mnogi pogrešno vjeruju da su najdugovječniji mogu da žive oko 80 godina, a najstariji poznati živi primjerak ima 86 godina.

Titulu najstarijeg čovjeka nosi Francuskinja Žan Luiz Kalmon koja je živjela 122 godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije