"Potpuno rasulo"; ShadowBreak objavio presretnute poruke ruskih vojnika

17
Radiosarajevo.ba
"Potpuno rasulo"; ShadowBreak objavio presretnute poruke ruskih vojnika
Foto: Daily Mail / Zarobljeni ruski vojnici u Ukrajini

Ruski vojnici koji sudjeluju u invaziji na Ukrajinu u 'potpunom su rasulu', prema glasovnim snimkama do kojih je došla jedna britanska obavještajna kompanija.

Presretnute radijske poruke ukazuju na to da vojnici često odbijaju poslušati naredbe centralne komande za granatiranje ukrajinskih gradova te se žale na ponestajanje zaliha hrane i goriva.

Snimke su među oko 24 sata materijala koji je prikupila obavještajna kompanija ShadowBreak od početka invazije na Ukrajinu prošle sedmice.

Bosanac tvrdi da je pretučen u italijanskom gradu: Nakon istrage policije prijavljeni i on i napadač

Bosanac tvrdi da je pretučen u italijanskom gradu: Nakon istrage policije prijavljeni i on i napadač

U jednom od prisluškivanih razgovora, koji je slušao The Telegraph, jedan vojnik zvuči kao da plače.

U drugom se čuje kako vojnik gubi živce kada pita kada će stići hrana ili gorivo. Kaže: "Ovdje smo tri dana! Kad će, dovraga, doći?"

Treća poruka otkriva napetu razmjenu u kojoj isti vojnik mora podsjetiti kolegu koji govori iz komandnog centra da ne mogu koristiti topništvo na području dok civili - koji su označeni kao "roba" - ne odu.

Osnivač ShadowBreaka Samuel Cardillo rekao je za britanske medije da su mu poruke slali radio-amateri.

Rekao je: "Ono što smo otkrili jeste da ruski operativci djeluju u potpunom rasulu. Nemaju pojma gdje idu i kako međusobno pravilno komunicirati. Bilo je perioda u kojima smo ruske vojnike čuli kako plaču u borbi, razdoblja u kojima su vrijeđali jedni druge - očito nije vrijeme velikog morala."

Cardillo je rekao da su neke od poruka također "dokaz ratnih zločina" jer otkrivaju naredbu za ispaljivanje projektila u urbana područja.

Na ostalim snimkama se kaže da se pojedini frustrirani vojnici povlače nazad u Rusiju, dok se u jednoj SMS poruci koju je vojnik poslao svojoj majci navodno piše: "Jedina stvar koju sada želim je da se ubijem."

Kao dodatni znak da je moral ruske vojske možda loš, visoki dužnosnik američke odbrane rekao je u utorak za New York Times da su neki vojnici "namjerno probili rupe" u spremnicima s benzinom u svojim vozilima u nadi da će izbjeći borbu.

Dijelovi ruske vojske također još uvijek koriste analogni 'walkie talkie'  (dvosmjerni radio), što ih čini ranjivijim na presretanje. Također se navodi da ukrajinske snage nisu imale problema s ometanjem ruskih komunikacija i prekidanjem istih sa zvukom ukrajinske nacionalne himne.

Komunikacije također pokazuju da je ruskim vojnicima rečeno da će naići na mali otpor pri ulasku u Ukrajinu. Umjesto toga, ukrajinske snage su sada u devetom danu otpora ruskom napadu i višestruki video snimci otkrivaju civile koji se suočavaju s invazijskim jedinicama i konvojima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije