Poticaj za Trumpa uoči izbora: Amy Coney postala članica Vrhovnog suda

0
Radiosarajevo.ba
Poticaj za Trumpa uoči izbora: Amy Coney postala članica Vrhovnog suda
Foto: EPA-EFE / Donald Trump i Amy Coney Barrett

Amy Coney Barrett položila je zakletvu za sutkinju Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država, nakon što je Senat potvrdio njenu nominaciju sa 52 glasa za i 48 protiv. 

Republikanska senatorka Susan Collins iz Mainea jedina se pridružila svim demokratama u Senatu glasajući protiv nominacije sutkinje Barrett. 

Collins je izjavila da, imajući u vidu koliko su blizu predsjednički izbori, ne može glasati za potvrdu Barrett. 

Nijedan drugi sudija Vrhovnog suda do sada, u proteklih 150 godina, nije potvrđen a da nije osvojio nijedan glas manjinske stranke, prenose agencije. 

Barrett je treći sudija u devetočlanom sudu kojeg je nominirao predsjednik Donald Trump i značajno pomjera ideološki balans prema konzervativnoj većini od šest prema tri.

Trampova kandidatkinja, koja je popunila mjesto upražnjeno smrću liberalne ikone Ruth Bader Ginsburg, potencijalno otvara novu eru presuda o abortusu, Zakonu o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, poznatiji kao Obamacare, pa čak i izborima. 

Barrett je položila zakletvu pred sudijom Vrhovnog suda Clarencom Thomasom na ceremoniji u Bijeloj kući. 

Proslava u Bijeloj kući održana je mjesec dana nakon sličnog događaja, na kojem je Trump formalno proglasio sutkinju Barrett za svoju kandidatkinju za Vrhovni sud. 

Vjeruje se da je na tom skupu više zvaničnika zaraženo korona virusom, a nekoliko dana kasnije zaražen je i Trump, navodi Glas Amerike. 

"Ovo je dan od ogromnog značaja za Ameriku", izjavio je Trump na ceremoniji polaganja zakletve, kojoj je prisustvovalo oko 200 zvanica. 

Barrett će moći učestvovati u radu Vrhovnog suda nakon što položi i pravnu zakletvu pred predsjedavajućim sudijom Johnom Robertsom u sudu u utorak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije