Potez koji su mnogi osudili: Elon Musk na X vratio kontroverznog teoretičara zavjera

1
Radiosarajevo.ba
Potez koji su mnogi osudili: Elon Musk na X vratio kontroverznog teoretičara zavjera
Foto: EPA - EFE / Elon Musk

Elon Musk je rekao da će nalog desničarskog ekstremista Alexa Jonesa biti ponovno aktiviran na X, ranije poznatoj kao Twitter, poništavajući odluku kompanije iz 2018. godine koju je donijelo prethodno rukovodstvo, a koja je zabranila ovog poznatog teoretičara zavjera zbog ponovljenih kršenja pravila koja zabranjuju uznemiravanje i mržnju.

U subotu ujutro, Musk je objavio nezvaničnu anketu na svom nalogu, pitajući korisnike platforme da li bi Jones trebalo biti ponovno vraćen. Do subotnjeg večera kada je anketa zatvorena, oko 70 posto od gotovo 2 miliona ispitanika glasalo je "da".

Rano u nedelju ujutro, Musk je odgovorio na anketu rekavši: "Ljudi su rekli i tako će biti."

Novinarstvo je profesija u kojoj stres nikad ne prestaje: Kada potražiti psihološku pomoć?

Novinarstvo je profesija u kojoj stres nikad ne prestaje: Kada potražiti psihološku pomoć?

Jonesov nalog je bio aktivan rano u nedelju ujutro.

Ovaj potez milijardera Muska, koji je i sam promovisao teorije zavjera i istakao nekoliko ekstremnih glasova od preuzimanja platforme, vjerovatno će dodatno uticati na X, dok se kompanije udaljavaju zbog problema sa ovom platformom, koja je doživjela porast govora mržnje i teorija zavjera nakon njegovih odluka.

Niz velikih oglašivača napustio je platformu u poslednjim sedmicama zbog zabrinutosti u vezi sa sigurnošću brenda i govorom mržnje, podstaknutih samim Muskom koji je podržao antisemitsku teoriju zavere u novembru. Musk se izvinio nekoliko dana kasnije zbog svog posta usred oluje negodovanja. Ali bojkot oglašivača se nastavio, a Musk je rekao da to može dovesti do eventualnog kraha kompanije.

Musk je priznao u subotu da bi ponovno uvođenje Jonesa bilo "loše za finansije X", ali je tvrdio da "principi vrijede više od novca". Musk se trudi da se prikaže kao apsolutista slobode govora, iako je preduzeo korake kako bi ograničio govor kritičara.

Musk je prošle godine rekao da neće ukinuti zabranu Jonesu zbog njegovih lažnih tvrdnji da je pucnjava u osnovnoj školi Sandy Hook iz 2012. godine bila prevara. Ali u poslednjih nekoliko dana, nakon intervjua sa Tuckerom Carlsonom - još jednom ekstremnom desničarskom ličnošću koju je Fox News otpustio ranije ove godine - Musk je bio izložen značajnom pritisku od strane Jonesovih saveznika sa desnice koji traže vraćanje njegovog naloga.

Desničarska kampanja očigledno je nagovorila Muska, koji je rekao da se ne slaže sa Jonesovim komentarima o Sandy Hooku, ali je retorički postavio pitanje: "Da li smo platforma koja vjeruje u slobodu govora ili nismo?" u objavi na X u subotu.

Jones je poznat kao jedan od vodećih distributera dezinformacija. Ima dugu historiju širenja nedokazivih laži i teorija zavjera o različitim pitanjima.

Jones je sugerisao da je masakr u osnovnoj školi Sandy Hook, u kojem je poginulo 20 djece i šest odraslih osoba, bio prevara. Sudovi su naložili Jonesu da plati porodicama žrtava Sandy Hooka više od milijarde dolara odštete za njegove laži o pucnjavi, koje su mučile roditelje djece koja su umrla i rezultirala talasom stvarnog uznemiravanja usmjerenog prema njima.

Povratak Jonesovog naloga u skladu je sa odlukama koje je Musk donio od kada je prošle godine preuzeo društvenu mrežu za 44 milijarde dolara. Musk je takođe ponovno uveo nalog Donalda Trumpa i naloge vratio ekstremistima i rasistima koji su bili zabranjeni prije nego što je preuzeo kontrolu nad ovom platformom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije