EU prelomila: Zaplijenjeni ruski novac će se koristiti za kupovinu oružja Ukrajini

6
Radiosarajevo.ba
EU prelomila: Zaplijenjeni ruski novac će se koristiti za kupovinu oružja Ukrajini
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Ambasadori država članica EU-a su se u načelu složili da iskoriste neočekivane dobitke od zamrznutih ruskih sredstava kako bi finansirali isporuke oružja Kijevu.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, zemlje EU-a su zamrznule stotine milijardi eura vrijedne imovine.

Ako odluka bude odobrena na sastanku ministara finansija EU-a narednog utorka, kamate - vrijedne do 3 milijarde eura (5,86 milijardi KM) godišnje - bit će korištene za kupovinu oružja za Ukrajinu.

Burno na sjednici o imenovanju Vukoje: Mešalić podsjetio Trojku na njen zahtjev iz 2022. godine

Burno na sjednici o imenovanju Vukoje: Mešalić podsjetio Trojku na njen zahtjev iz 2022. godine

Šefica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, rekla je: "Ne može biti jačeg simbola i nema veće svrhe za taj novac od toga da Ukrajinu i cijelu Evropu učini sigurnijim mjestom za život."

Evropski komesar za trgovinu, Valdis Dombrovskis, također je pozdravio odluku.

Rekao je da bi sredstva trebala što prije stići do Ukrajine, s prvim tranšom od 1 milijarde eura - koji će se koristiti "uglavnom za vojnu podršku" - idealno stigavši u zemlju do ljeta.

"Rusija će direktno platiti za svoje zločine," rekao je Dombrovskis.

Ranije ove sedmice, njemački kancelar Olaf Scholz je rekao da bi oko 90% prihoda od zamrznutih ruskih sredstava trebalo biti potrošeno na kupovinu oružja za Ukrajinu.

Vrijednost zamrznute ruske imovine samo u EU-u procjenjuje se na gotovo 211 milijardi eura (181 milijardu funti).

Većina profita od imovine trenutno se čuva kod Eurocleara, belgijskog klirinškog društva.

Eksproprijacija profita bila je tema rasprave među zvaničnicima EU-a i državnim liderima od početka rata.

Međutim, gotovina do sada nije korištena jer su se članice EU-a protivile porezu od 25% koji je uveden prema belgijskom zakonu. Belgija je sada pristala da odustane od tog poreza, prenosi BBC.

Centralne banke Evrope također su dugo bile skeptične u vezi s potencijalnim postavljanjem teškog pravnog presedana koji bi mogao ugroziti globalnu finansijsku stabilnost - kao i odbijanje drugih zemalja da smjeste svoju imovinu sigurnu u zapadnim zemljama.

Kremlj je ranije rekao da je preuzimanje kamata ostvarenih na zamrznutim ruskim sredstvima korak ka "uništavanju pravnih osnova evropskog i međunarodnog prava".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije