Ukrajinski ministar: Sistem je stabilan, ali je situacija teška

1
Radiosarajevo.ba
Ukrajinski ministar: Sistem je stabilan, ali je situacija teška
Foto: EPA - EFE / Napadi na energetski sistem se nastavljaju

Ruski napadi na energetsku infrastrukturu Ukrajine nanijeli su državi štetu od preko 1 milijarde dolara, izjavio je ministar energetike Herman Haluščenko 5. maja na nacionalnoj televiziji.

Moskva je nedavno intenzivirala svoje napade raketama i bespilotnim letjelicama na ključnu infrastrukturu Ukrajine, pokrenuvši masovne napade na energetske objekte širom zemlje 22. marta, 29. marta, 11. aprila i 27. aprila.

"Govorimo o gubicima vrijednim više od 1 milijarde dolara. Ali napadi se nastavljaju, i očigledno je da će gubici rasti", rekao je Haluščenko.

Emerik Blum – inspiracija za novi napredak i razvoj Sarajeva i BiH

Emerik Blum – inspiracija za novi napredak i razvoj Sarajeva i BiH

Najveću štetu su napadi nanijeli termalnim i hidroelektranama. Ruske trupe svakodnevno napadaju i druge energetske objekte, koristeći bespilotne letjelice, artiljeriju i rakete, dodao je ministar.

"Sistem je danas stabilan, ali situacija je prilično teška", rekao je Haluščenko.

Prema riječima ministra, situacija ostaje pod kontrolom, dijelom zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima koji omogućavaju funkcionisanje ukrajinskog energetskog sistema sa obnovljivim izvorima energije, prenosi Kyiv Independent.

Haluščenko je dodao da su i dalje na snazi ograničenja u snabdijevanju električnom energijom u oblasti Harkivske, gdje su ruski napadi pojačani ovog proljeća, čak izazivajući prekide u napajanju. Lokalne službe rade na stabilizaciji situacije u regiji i pripremaju se za jesenje-zimske periode.

Ruske snage su 27. aprila napale energetske objekte u oblastima Dnjepropetrovskoj, Ivano-Frankivskoj i L'vivskoj u masovnom napadu na Ukrajinu koji je uključivao 34 rakete. Nekoliko dana ranije, Rusija je pogodila termoelektranu u Trjapija u oblasti Kijev, glavnog dobavljača električne energije za oblasti Kijev, Žitomir i Čerkasi.

Centerenergo, državna energetska kompanija Ukrajine, kasnije je objavila da je ruski napad protiv ove elektrane doveo do uništenja 100% kapaciteta proizvodnje kompanije, jer je 22. marta Rusija također uništila termoelektranu u Zmiivu u oblasti Harkiv.

Krajem marta, Rusija je pokrenula još jedan masovni napad, znatno oštetivši jednu od dvije elektrane na Dnipro Brani u Zaporizhzhiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije