AstraZeneca povlači svoje vakcine protiv COVID-a širom svijeta: Evo šta je razlog

6
Radiosarajevo.ba
AstraZeneca povlači svoje vakcine protiv COVID-a širom svijeta: Evo šta je razlog
PrtScr / Astrazeneca

AstraZeneca je u utorak, 7. maja, objavila da je započela povlačenje svog cjepiva protiv COVID-19 širom svijeta zbog "viška dostupnih ažuriranih cjepiva" od početka pandemije. Kompanija je također najavila da će povući marketinške dozvole za cjepivo Vaxzevria u Evropi.

"Kako su od tada razvijena višestruka, varijabilna cjepiva protiv COVID-19, došlo je do viška dostupnih ažuriranih cjepiva", izjavila je kompanija, dodajući da je to dovelo do smanjenja potražnje za Vaxzevria, koje više nije u proizvodnji ni distribuciji.

Prema medijskim izvještajima, anglo-švedska farmaceutska kompanija je prethodno priznala u sudskim dokumentima da cjepivo izaziva nuspojave poput krvnih ugrušaka i niskih vrijednosti krvnih pločica.

Ko je predsjednik Irana za kojim traga cijela država?

Ko je predsjednik Irana za kojim traga cijela država?

Zahtjev firme za povlačenje cjepiva podnesen je 5. marta i stupio je na snagu 7. maja, prema Telegraphu, koji je prvi prenio ovu informaciju.

AstraZeneca, čiji su dionici listirani na Londonskoj berzi, počela je prošle godine prelaziti na vakcine protiv respiratornih sincicijskih virusa i lijekove za pretilost kroz nekoliko poslovnih ugovora nakon usporavanja rasta zbog pada prodaje lijekova za COVID-19, piše Reuters

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije