Annalena Baerbock osudila cyber napade: 'Vidimo da Rusija agresorski rat vodi u svim sferama'

4
Radiosarajevo.ba
Annalena Baerbock osudila cyber napade: 'Vidimo da Rusija agresorski rat vodi u svim sferama'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Annalena Baerbock

Šefica njemačke diplomatije Annalena Baerbock ponovo je oštro osudila ruske cyber napade na Socijaldemokratsku partiju Nemačke (SPD) i njemačka preduzeća. 

"Vidimo da Rusija agresorski rat vodi u svim sferama", rekla je ministarka u utorak, 7. maja u glavnom gradu pacifičke države Fidži.

Jedan od pravaca tih napada cilja izvoz ukrajinskih žitarica, ali i masivni hakerski napadi išli su i SPD kancelarta Olafa Scholza i domaću privredu.

Sestre Sipović dobile diplomatski pasoš BiH

Sestre Sipović dobile diplomatski pasoš BiH

"To ne možemo da prešutimo", rekla je Baerbock. Berlin je zbog napada na sedmodnevne konsultacije povukao njemačkog ambasadora u Moskvi.

Ministarstvo vanjskih poslova se o napadima oglasilo prethodnog dana. "Vlada to veoma ozbiljno shvata, kao napad na našu demokratiju i demokratske institucije", saopćila je portparolka ministarstva.

Službe su prethodno potvrdile da su SPD i firme iz oblasti logistike, naoružanja, vazdušnog saobraćaja i informacionih tehnologija bile na meti ruskih hakera, piše dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije