Poslije ruske vakcine dva mjeseca bez alkohola

0
Radiosarajevo.ba
Poslije ruske vakcine dva mjeseca bez alkohola
Foto: Moskva News Agency / Ilustracija

Oni koji se odluče da prime vakcinu Sputnik V protiv koronavirusa, moraju dva mjeseca da se uzdrže od alkohola, prije i poslije imunizacije, upozorila je šefica ruske službe za zaštitu potrošača i nadzor Rospotrebnadzor Ana Popova. 

Instrukcije Popove uslijedile su poslije izjave zamjenice ruskog premijera Tatjane Golikove da bi građani trebalo da izbjegavaju alkohol i imunosupresive tokom 42 dana, jer se vakcina prima u dvije doze u razmaku od 21 dan, prenosi portal Moscow Times.

"Uzimanje alkohola mora da prestane najmanje dvije sedmice prije imunizacije", rekla je Popova, a oni koji prime prvu dozu moraju se uzdržati od alkohola u naredna 42 dana. 

Ukoliko želimo da ostanemo zdravi i imamo jak imuni odgovor i da se ne pije alkohol, apelovala je ona na svoje sugrađane, koji važe kao najveći konzumenti alkohola u svijetu, iako se od 2003. godine bilježi značajan pad u potrošnji alkohola. 

Popova je savjetovala građane i da ne puše prije i poslije vakcinacije, jer dim duhana iritira pluća i smanjuje imuni odgovor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije