Poslije Benjamina, ponovo Benjamin: Zapovjednik koji se ponosi ubijanjem Palestinaca

Radiosarajevo.ba
Poslije Benjamina, ponovo Benjamin: Zapovjednik koji se ponosi ubijanjem Palestinaca
Foto: TRT World / General Benjamin Gantz

Stranka Plava i bijela, čiji je čelnik Benjamin Gantz, dobila je veliko povjerenje građana na parlamentarnim izborima održanim u utorak, 17. septembra u Izraelu. Trenutno ima jednak broj mandata kao i stranka Likud Benjamina Netanyahua, piše BBC. Ko je Gantz - bila je tema svjetskih medija.

Likom i djelom 60-godišnjeg Benjamina Gantza, koji je u javnosti poznat pod nadimkom Benny, bavio se upravo BBC uoči drugih ovogodišnjih parlamentarnih izbora u Izraelu.

Gantz je penzionisani vojni zapovjednik. Njegovi otac Nahum i majka Malka su preživjeli holokaust.

Diplomirao je historiju, a magistrirao političke nauke.

Bio na čelu vojske tokom napada na Gazu

Skoro cijeli radni vijek je proveo kao vojnik. Imao je ključnu ulogu u mnogim aktivnostima izraelske vojske. Bio je među najviše rangiranim oficirima u okupiranom južnom Libanonu 1999. godine.

Da li će Izraelom vladati još radikalniji Benjamin koji se ponosi ubijanjem?

Bio je komandant kopnenih snaga izraelske kopnene vojske 2006. godine u ratu protiv libanonskog Hezbollaha.

Pet godina kasnije, 2011, iznenada je postao zapovjednik Izraelskih odbrambenih snaga. Dok je bio zapovjednik, desila su se dva velika napada na civile u Gazi, 2012. i 2014. godine.

Tada su palestinska vlast i organizacije za zaštitu ljudskih prava izraelsku vojsku optužili da je počinila ratne zločine. Gantz je odgovorio na optužbe rekavši da su napadi bili preventivni, te je optužio Hammas za ono što se desilo tokom napada.

Nedugo prije nego što će završiti vojnu karijeru, 2015. godine premijer Benjamin Netanyahu je djelovanje vojske pod zapovjedništvom Ganza nazvao "odličnim".

Četiri godine kasnije, nije imao takvo mišljenje o svom imenjaku, navodi BBC.

"Ako je Izrael osuđen da uvijek živi od mača, general je pogodniji za taj posao"

U februaru ove godine, Gantz je osnovao političku stranku Kahol Lavan (Plava i bijela). Cilj mu je bio da na parlamentarnim izborima u aprilu pobjedi vladajuću stranku Benjamina Netanyahua Likud.

Benjamin Netanyahu najduže obnaša funkciju premijera Izraela

Plava i bijela je ostvarila dobar izborni rezultat, ali nedovoljan za pobjedu. Nakon što Netanyahu nije uspio formirati vladu, jučer, 17. septembra su uslijedili novi izbori.

Politički analitičar Al Jazeere Marwan Bishara u članku iz aprila 2019. godine je ukazao na politički profil Bennyja.

Neki Izraelci u generalu Gantzu ili Bennyju vide John Waynea koji ne govori mnogo, a i kada govori, to čini prigušeno i polako.

Analitičar Al Jazeere za Bennyja kaže da je njegov princip "nikada se ne izvinjavaj jer je to znak slabosti. Ne stidi se svoje krvave svoje prošlosti, već se hvali njome."

Uništavanje Palestinaca i sukobe sa drugim arapskim narodima koristi u svrhu političke promocije. Ako je Izrael osuđen da uvijek "živi od mača" kako on tvrdi, general je pogodniji za taj posao.

Kao i njegov imenjak, odbija mogućnost saradnje sa arapskim strankama u Izraelu, piše Bishara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije