Da li će Izraelom vladati još radikalniji Benjamin koji se ponosi ubijanjem?

Radiosarajevo.ba
Da li će Izraelom vladati još radikalniji Benjamin koji se ponosi ubijanjem?
Foto: TRT World / General Benjamin Gantz

Politički analitičar Al Jazeere Marwan Bishara u svojem tekstu Izraelski izbori: Sve se vrti oko Benjamina, dušo je opisao najvećeg konkurenta aktuelnog premijera Izraela, njegovog imenjaka - generala Benjamina Gantza.

Ovaj desničar je obećao svojim sunarodnjacima da će svrgnuti dugogodišnjeg premijera Izraela Benjamina Netanyahua čije je liderstvo poljuljano.

Neki Izraelci u generalu Gantzu ili Bennyju vide John Waynea koji ne govori mnogo, a i kada govori, to čini prigušeno i polako.

Analitičar Al Jazeere za Bennyja kaže da je njegov princip "nikada se ne izvinjavaj jer je to znak slabosti". Ne stidi se svoje krvave svoje prošlosti, već se hvali njome.

Uništavanje Palestinaca i sukobe sa drugim arapskim narodima koristi u svrhu političke promocije.

U svojoj kampanji Netanyahua naziva korumpiranim, lažljivim i prevrtljivim. Ako je Izrael osuđen da uvijek "živi od mača" kako on tvrdi, general je pogodniji za taj posao.

Kao i njegov imenjak, odbija mogućnost saradnje sa arapskim strankama u Izraelu.

Benjamin Gantz je krajem prošle godine utemeljio političku stranku Izraelska otpornost.

Američki poslovni portal Bloomberg navodi da osim što je obnašao nekoliko značajnih vojnih dužnosti, ima iskustvo rada u privredi.

Diplomirao je historiju, a magistrirao političke nauke.

Parlamentarni izbori u Izraelu će biti održani 9. aprila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije