UN kontra Trumpa: Politika prema Golanskoj visoravni ostaje nepromijenjena

Radiosarajevo.ba
UN kontra Trumpa: Politika prema Golanskoj visoravni ostaje nepromijenjena
Foto: Wikipedia / Skupština UN-a

Politika UN-a prema Golanskoj visoravni ostaje nepromijenjena uprkos priznanju izraelskog suvereniteta nad tom teritorijom od strane Trumpove administracije, saopćio je portparol UN-a.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je potpisao dekret kojim priznaje izraelski suverenitet nad teritorijom koju je Izrael preoteo od Sirije 1967. i anektirao ju je u 1981.

Upitan o reakciji generalnog sekretara UN-a Antonia Gutrresa na američki potez, i da li je to u suprotnosti s rezolucijama Vijeća sigurnosti po pitanju Golana, Guterresov portparol Stephane Dujarric izjavio je da je pozicija čelnika UN-a prema tom pitanju ostala nepromijenjena.

"Za generalnog sekretara jasno je da je se status Golana nije promijenio. Politika UN-a prema Golanu odražava se u relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti, i ta politika, ponavljam, nije se promijenila", izjavio je Dujarric na redovnom brifingu za novinare.

Kazao je da nije upoznat ni s kakvim planovima Guterresa da kontaktira američkog predsjednika Donalda Trumpa ili izraelskog premijera Benjamina Netanyahua oko američkog poteza.

Odmah nakon izraelske aneksije okupirane teritorije u 1981., Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju 497, koja navodi da je izraelska odluka da uvede zakone, jurisdikciju i administraciju nad okupiranom sirijskom Golanskom visoravni "ništavna, nevažeća i bez ikakvih međunarodnih pravnih posljedica", prenosi Xinhua.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije