Porasle cijene nafte na svjetskom tržištu: Spremaju li nam se nova poskupljenja

Fena
Porasle cijene nafte na svjetskom tržištu: Spremaju li nam se nova poskupljenja
/ Ilustracija: ADAC
Na svjetskom tržištu nafte cijene su danas znatno porasle, a nakon što je Saudijska Arabija počela pregovore sa svojim klijentima o smanjenju prodaje sirove nafte u skladu sa planom OPEC-a da se smanje svjetske zalihe nafte.

Još u novembru mjesecu OPEC je obećao smanjiti proizvodnju kako bi se povećale cijene, te je tako Saudijska Arabija, kao najveći svjetski izvoznik nafte, danas započela pregovore u vezi sa provedbom plana. 

Njihovo obećanje je da će smanjiti proizvodnju za čak 486.000 barela dnevno, odnosno, za 4.61 posto, što će znatno smanjiti njihovu proizvodnju u odnosu na recimo mjesec oktobar kada je u ovoj državi proizvedeno 10.544 milona barela dnevno.

"Aramco ("Arapsko-američka naftna kompanija") razgovara sa svim svojim klijentima o mogućim rezovima koji bi trebali početi u februaru i o mogućim scenarijima (za opskrbu)", rekao je jedan izvor za Reuters, ali i dodao da još ništa nije potvrđeno.

Nagli skok cijena na svjetskom tržištu, računajući na prethodna iskustva, mogao bi se vrlo brzo odraziti i na cijene naftnih derivata u Bosni i Hercegovini, pa iako nema nikakvih najava od domaćih prodavaca, ukoliko ovakve informacije budu potvrđene vrlo je moguće očekivati porast cijena nafte i naftnih derivata u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije