Poljski ministar traži od EU: Prestanite davati novac ratno sposobnim Ukrajincima koji su izbjeglice

3
Radiosarajevo.ba
Poljski ministar traži od EU: Prestanite davati novac ratno sposobnim Ukrajincima koji su izbjeglice
Foto: Fena / Twitter / Ilustracija

Poljski ministar vanjskih poslova Radosław Sikorski pozvao je vlade zemalja članica Europske unije (EU) da prestanu davati socijalnu podršku ratno sposobnim ukrajinskim muškarcima koji su izbjeglice.

Tokom Jaltinske europske strategije, foruma za raspravu o europskoj budućnosti Ukrajine koji je održan u Kijevu, Sikorski je rekao da, kako bi se "pomoglo ukrajinskim ratnim naporima, ne bi trebalo biti nikakvih financijskih poticaja za izbjegavanje mobilizacije u Ukrajini".

Spomenuo je prelazak ruskih bespilotnih letjelica u zračni prostor članica NATO-a kao razloge za vlade EU da prestanu isplaćivati ​​socijalne naknade muškarcima u regrutnoj dobi i pojačaju odbrambene napore protiv Rusije. Dana 8. septembra, dvije članice NATO-a rekle su da su ruski dronovi povrijedili njihov zračni prostor, jer je jedan uletio u Rumuniju tokom noćnih napada na susjednu Ukrajinu, dok se drugi srušio u istočnoj Latviji.

Snažna poruka selektora: Oglasio se Barbarez nakon svega što se izdešavalo u redovima Zmajeva

Snažna poruka selektora: Oglasio se Barbarez nakon svega što se izdešavalo u redovima Zmajeva

Dron je ušao u rumunski teritorij dok je Moskva gađala "civilne ciljeve i lučku infrastrukturu" preko Dunava u Ukrajini, saopćilo je rumunsko Ministarstvo nacionalne odbrane. Dodaje se da je Bukurešt rasporedio borbene avione F-16 za nadzor svog zračnog prostora i izdao tekstualna upozorenja stanovnicima dviju istočnih regija.

Latvijski ministar obrane Andris Sprūds rekao je da je ruska bespilotna letjelica dan ranije pala u blizini grada Rezekne i da je vjerojatno zalutala u Latviju iz susjedne Bjelorusije. Rezekne, dom za više od 25.000 ljudi, leži nekih 55 kilometara zapadno od Rusije i oko 75 kilometara od Bjelorusije, bliskog i ovisnog saveznika Kremlja.

Sikorski je rekao da bi se novac mogao potrošiti na sprječavanje ovih povreda zračnog prostora, navodeći da bi to pomoglo i Ukrajini i Europi. "Kao što znate, značajan dio ruskih projektila i bespilotnih letjelica nestaje", rekao je. "Rusi gube kontrolu nad njima. Kao što je već rečeno, čak ih i Bjelorusi moraju oboriti."

"Uskoro će sve vojske na svijetu koristiti 'zmajeve'": Na frontu viđeno novo smrtonosno oružje

"Uskoro će sve vojske na svijetu koristiti 'zmajeve'": Na frontu viđeno novo smrtonosno oružje

Sikorski je također ukazao na rizik od udara ruskih dronova na ukrajinske nuklearne elektrane: "Znamo šta se događa kada nuklearna elektrana eksplodira u Ukrajini. Cijela Europa ima problem. Pa kažem da bismo mogli pomoći Ukrajini jačanjem zaštite ukrajinskih elektrana od zračnih napada."

Nuklearna elektrana Zaporizhzhia u Ukrajini najveća je europska nuklearna elektrana i već je bila pod prijetnjom ruskih napada. Tokom posjeta postrojenju ranije ovog mjeseca, šef Ujedinjenih naroda za nuklearni nadzor, Rafael Mariano Grossi, opisao je situaciju u postrojenju kao "vrlo krhku".

Sikorski je stava da bi ukidanje financijske pomoći ukrajinskim muškarcima uštedjelo zemljama poput Nizozemske i Njemačke "desetke milijardi eura" ako ih odluče potrošiti negdje drugdje. "Nije ljudsko pravo biti plaćen za izbjegavanje mobilizacije, za izbjegavanje odbrane svoje zemlje."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije