Hoće li se kocka Ukrajine isplatiti? Putin poručio vojsci: 'Imate do 1. oktobra'

3
Radiosarajevo.ba
Hoće li se kocka Ukrajine isplatiti? Putin poručio vojsci: 'Imate do 1. oktobra'
Foto: EPA - EFE / Vladimir Putin

U iznenađujućem potezu 6. augusta, snažne ukrajinske snage—na kraju brojeći oko desetak bataljona, od kojih je svaki imao do 400 vojnika—probile su odbranu duž rusko-ukrajinske granice koja se graniči s ruskom Kurskom oblasti. U burnim sedmicama prije nego što se front stabilizirao, Ukrajinci su razbili loše obučene ruske regrute i zauzeli 400 kvadratnih milja Kurske oblasti.

"Ovo je stavilo [ruskog predsjednika Vladimira] Putina pod pritisak," izjavio je britanski ministar odbrane John Healey.

Potpuno osramoćen, Putin je naredio vojsci da ponovo zauzme Kursk do 1. oktobra. U srijedu su ruske trupe poslušno pokrenule protuofanzivu duž zapadnog ruba ukrajinskog ispada. "Ruska protuofanziva za izbacivanje Ukrajinaca iz Kurske oblasti je zvanično započela," rekao je finski analitičar Joni Askola.

Svi pričaju o ženi koja s Trumpom leti u njegovom avionu. Čak i najtvrđe pristalice su zgrožene

Svi pričaju o ženi koja s Trumpom leti u njegovom avionu. Čak i najtvrđe pristalice su zgrožene

Rusi su ciljali Snagosk, selo južno od rijeke Sejm, osam milja sjeverno od granice. Glavni udar uključivao je najmanje osam tenkova i drugih oklopnih vozila iz 51. ruskog zračno-desantnog puka. Nekoliko sati nakon početka protuofanzive, selo ostaje predmet sukoba. "Situacija na lijevom krilu naše grupe u Kursku se pogoršala," primijetila je ukrajinska analitička grupa Deep State.

Istovremeno, odvojena ruska snaga krenula je prema selu Ulanok, na desnom krilu Ukrajinaca u Kursku.

Nije jasno kako su Rusi stigli do Snagoska. Postoje dva puta do sela iz teritorije pod kontrolom Rusije: sjeverozapadno preko rijeke Sejm ili preko suhog terena iz obližnjeg grada Korenevo. Ovo drugo se čini vjerovatnijim, s obzirom na to da je ukrajinska vojska uništila svaki stalni most preko Sejma u Kursku—i također uništila većinu ili sve pontonske mostove koje su Rusi postavili u tom području.

Za Ukrajince je ovo delikatna situacija u osjetljivom trenutku. Generalštab u Kijevu preuzeo je veliki rizik naređujući napad u Kursku. U istočnoj ukrajinskoj Donjeckoj oblasti, moćna ruska 2. kombinovana armija postepeno napreduje prema Pokrovsku, ključnom ukrajinskom uporištu koje leži na važnim linijama snabdijevanja.

Ukrajinski branioci oko Pokrovska su brojčano nadjačani četiri prema jedan—a nedavno su izgubili svoju najbolju brigadu kada je borbom iscrpljena 47. mehanizovana brigada konačno povučena s prve linije nakon nevjerovatnih 15 mjeseci neprekidnih borbi. U odlučivanju šta učiniti s malobrojnim raspoloživim snagama, generalštab u Kijevu procijenio je da je osvajanje dijela Kurska vrijedno gubitka dijela Donjecka.

Iako su ukrajinski generali zadržali nekoliko brigada u rezervi za Pokrovsk—a te brigade su nedavno uspjele usporiti, ali ne i zaustaviti rusko napredovanje—većinu svojih najboljih slobodnih trupa i opreme poslali su u Kursk, uključujući elitne zračno-desantne brigade s njihovim zapadnim tenkovima i borbenim vozilima pješadije.

Sada su ti Ukrajinci u Kursku pod napadom na najudaljenijem dijelu svojih linija snabdijevanja, koje se protežu u oblast iz ukrajinskog grada Sumija.

Linija fronta je u promjeni. Prema Centru za strategije odbrane, ukrajinskoj analitičkoj grupi, Rusi su ponovo zauzeli Ulanok na desnoj strani. Ali istovremeno, ukrajinske trupe jugozapadno od Snagoska, na lijevoj strani, napadaju, iako je samo selo Snagosk u opasnosti da ponovo padne pod rusku kontrolu.

U međuvremenu, Rusi nastavljaju postepeno slabljenje ukrajinske odbrane oko Pokrovska. "Situacija na južnom dijelu pravca Pokrovsk ostaje izuzetno teška," objašnjava CDS. "Neprijatelj je uspostavio brojčanu prednost u ovom području."

Pet sedmica nakon ukrajinske invazije na Kursk, i dalje je sporno da li je odluka o invaziji bila ispravna za Ukrajinu. Ako Ukrajinci zadrže Kursk, možda će moći vratiti oblast u bilo kakvim budućim mirovnim pregovorima. Ali ako budu preplavljeni ruskim protuofanzivama i izgube Kursk, šta će zapravo dobiti?

"Dvije stvari su jasne," rekao je britanski ministar vanjskih poslova Healey. "Ukrajinci moraju ojačati svoju liniju fronta na istoku i gledat će da zadrže teritoriju u Kursku." Ali nije jasno da li Ukrajinci mogu učiniti oboje sa snagama koje trenutno imaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije