Ukrajina formira nekoliko novih brigada: Pitanje je čime će ih opremiti

2
Radiosarajevo.ba
Ukrajina formira nekoliko novih brigada: Pitanje je čime će ih opremiti
Foto: Anadolija / Ukrajinska artiljerija

U teoriji, ove brigade su, nakon otprilike šest mjeseci obuke, trebale biti raspoređene duž 900 kilometara dugog fronta u ratu s Rusijom.

U praksi, očajnički im nedostaje oprema. To bi mogao postati ozbiljan problem za Ukrajince jer će nove, ali slabo opremljene brigade zamijeniti one starije i bolje opremljene, a koje se nalaze u borbama što traju već 18 mjeseci.

"Još uvijek je misterij gdje će Ukrajina pronaći dovoljno mehanizacije za naoružavanje tih jedinica", piše Militaryland, kolektiv koji prati promjene u strukturi ukrajinskih snaga, kada je prvi put izvijestio o formiranju novih brigada prošle godine. "Već sada postoji nedostatak borbenih vozila pješaštva", dodaju.

Uznemirujući slučaj u BiH: Osman Husejnović (35) brutalno zlostavljao pa pokušao ubiti suprugu

Uznemirujući slučaj u BiH: Osman Husejnović (35) brutalno zlostavljao pa pokušao ubiti suprugu

Jedna od novih brigada, 154. mehanizirana, trebala bi imati 2000 vojnika, a trenutno je na obuci u Češkoj. Prema slikama s društvenih mreža, vidi se da se vojska obučava na borbenim vozilima BMP-1 iz 60-ih godina prošlog stoljeća, američkim oklopnjacima M-1117 i francuskim transporterima VAB. Niti jedno od tih vozila nema oklop deblji od 33 milimetra, što je jedva dovoljno da odbije metak iz automatske puške.

Brigada je viđena i da vježba s tenkovima T-62, što je tek uznemirujuće jer je Ukrajina do sada koristila modernije modele T-64 i T-72, također proizvode iz doba SSSR-a. Ruska vojska je ismijavana zbog izvlačenja prastarih tenkova T-62 iz pohrane kako bi zamijenila hiljade onih koje je izgubila u Ukrajini, a sad to nije ništa manje ugodno za ukrajinsku vojsku.

Burne reakcije na plan njemačkog kancelara za okončanje rata u Ukrajini: 'Misle da je sad vrijeme'

Burne reakcije na plan njemačkog kancelara za okončanje rata u Ukrajini: 'Misle da je sad vrijeme'

Ne pomaže ni to što su strane donacije oklopnih vozila znatno usporile otkako su dosegle vrhunac uoči ukrajinske protuofanzive u ljeto 2023. godine. To usporavanje je glavni razlog zbog kojeg se nove brigade formiraju bez mnogo modernih vozila, prema riječima generala Oleksandra Sirskog, najvišeg ukrajinskog oficira.

"Planirane isporuke oružja i opreme omogućile bi nam da naše nove brigade, koje su već formirane i one u procesu formiranja, što prije uđu u službu", rekao je Sirski za CNN

I Rusi imaju problema s nabavom dovoljno modernih vozila za novonastale brigade, no oni su u cjelini i dalje bolje opremljeni i brojniji od Ukrajinaca, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije