Ukrajina dobila vrijedno oružje od Njemačke, ali jedan uslov ih koči u napredovanju u Rusiji

2
Radiosarajevo.ba
Ukrajina dobila vrijedno oružje od Njemačke, ali jedan uslov ih koči u napredovanju u Rusiji
Foto: EPA / Volodimir Zelenski i Olaf Scholz

Njemačka će Ukrajini poslati još 12 haubica 2.000 vrijednih 150 miliona eura, obećao je ministar odbrane Boris Pistorius predsjedniku Volodimiru Zelenskom u petak, 6. septembra, u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramstein na jugozapadu Njemačke.

Prvih šest haubica otići će Ukrajincima već ove godine. Riječ je o modernom artiljerijskom oružju dometa 30 do 56 kilometara. Preostalih šest Njemačka će da isporuči sljedeće godine.

"Stav Njemačke je sasvim jasan - Ukrajinu ćemo podržavati dok god je to neophodno", rekao je Pistorius dodajući da je to u interesu i same Njemačke. U Ramštajnu su se 926. dana rata saveznici konsultovali kako dalje mogu da podrže Ukrajinu. U bazu je došao i američki sekretar za odbranu Lloyd Austin.

Jači zemljotres pogodio Crnu Goru: Osjetio se i u Bosni i Hercegovini

Jači zemljotres pogodio Crnu Goru: Osjetio se i u Bosni i Hercegovini

Zelenski je prvi put bio na ovakvom sastanku što govori o tome pod kolikim je pritiskom Ukrajina zbog ruske ofanzive na istoku države. "Treba nam više oružja da otjeramo ruske trupe sa naše teritorije, posebno iz oblasti Donjeck", rekao je ukrajinski predsjednik na otvaranju sjednice.

Zelenski je naročito zahtijevao oružje sa velikim dometom i zeleno svjetlo saveznika da gađa ciljeve u Rusiji. "Ta sredstva nam trebaju (...) ne samo za okupirana područja Ukrajine, već i za ruske oblasti, da motivišemo Rusiju da zatraži mir." Zelenski se u popodnevnim satima u Frankfurtu sastao i s kancelarom Olafom Scholzom koji u zahtjevima da se rat vodi i u Rusiji vidi opasnost od eskalacije.

Zelenski se sastao s američkim ministrom odbrane: 'Hvala vam, ovo je ključ za uspjeh'

Zelenski se sastao s američkim ministrom odbrane: 'Hvala vam, ovo je ključ za uspjeh'

Scholz je uvijek naglašavao da želi da spriječi širenje rata i izbijanje sukoba između Rusije i NATO. Zato odbija da Ukrajini pošalje krstareće rakete Taurus koje imaju domet od 500 kilometara. Tim projektilima Ukrajinci mogu da gađaju i Moskvu. Ukrajini najviše oružja šalju SAD, a onda Njemačka. Vlada u Berlinu je ove godine za to izdvojila više od sedam milijardi eura, a za sljedeću su budžetom predviđene četiri milijarde.

Zelenski je u Ramstein stigao ujutro. U crnom džemperu, umornog lica, održao je u plenarnoj sali bez prozora desetominutni govor na engleskom. Ukrajina želi mir, za razliku od ruskog predsjednika Vladimira Putina, istakao je. "Moramo da prisilimo Putina da traži mir." Trenutno tako nešto ne izgleda da je na pomolu. Pistorius je najnovije ruske vazdušne napade na Ukrajinu nazvao "najjačim od početka brutalne ruske" invazije.

Austin je rekao da je "kritičan trenutak" i pozvao saveznike da pomognu više - na sastanak u Ramsteinu pozvani su predstavnici oko 50 država. Austin je najavio novu američku pomoć od oko 225 miliona eura, piše dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije