Šef ukrajinske vojske: Rusi zadnjih šest dana nisu napredovali ni metar kod Pokrovska

0
Radiosarajevo.ba
Šef ukrajinske vojske: Rusi zadnjih šest dana nisu napredovali ni metar kod Pokrovska
Foto: EPA - EFE / Rat u Ukrajini

Vrhovni ukrajinski vojni zapovjednik rekao je u intervjuu da je upad Kijeva u južnu rusku regiju Kursk uspješan i da zadnjih šest dana nije bilo ruskog napredovanja na ključnom sektoru istočnog bojišta.

Ukrajinska vojska je prošlog mjeseca ušla u regiju Kursk i kaže da je zauzela desetke naselja. U međuvremenu, ruske snage na istočnoj fronti u ukrajinskoj regiji Donecka približili su se gradu Pokrovsku.

Ukrajinski zapovjednik Oleksandr Sirski, s kojim je razgovarao CNN, rekao je da je rusko napredovanje zaustavljeno. "Tokom posljednjih šest dana, neprijatelj nije napredovao ni jedan metar u smjeru Pokrovska. Drugim riječima, naša strategija funkcionira", rekao je.

Koliko košta život: Teška stvarnost onkoloških pacijenata bez pristupa citostaticima

Koliko košta život: Teška stvarnost onkoloških pacijenata bez pristupa citostaticima

Upad u područje Kurska, rekao je, "značajno je poboljšao moral ne samo vojske, već i cjelokupnog ukrajinskog stanovništva". Njegovi su komentari u suprotnosti s onima ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je ranije u četvrtak rekao da upad u Kursk nije uspio usporiti napredovanje Moskve u istočnoj Ukrajini.

Sirski je rekao da je ukrajinska vojska primijetila smanjenje granatiranja i intenziteta borbi u istočnoj Ukrajini. "Naravno, neprijatelj je koncentrirao svoje najobučenije jedinice u području Pokrovska. Ali mi smo im oduzeli sposobnost manevriranja i raspoređivanja pojačanja iz drugih sektora", rekao je.

"Sektor Pokrovska ostaje i dalje za nas najproblematičniji, dok se stanje stabiliziralo u drugim područjima. Stoga mislim da je strategija ispravno izabrana i da će nam donijeti željene rezultate", dodao je. Predsjednik Volodimir Zelenski u noćnom obraćanju rekao je da ukrajinske snage drže položaje u Kursku i "sa svakim danom operacije dokazuju svijetu da Rusija može izgubiti ovaj rat".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije