Ukrajinski šef diplomatije podnio ostavku: 'Nije uvijek odgovarao uredu predsjednika Ukrajine'

1
Radiosarajevo.ba
Ukrajinski šef diplomatije podnio ostavku: 'Nije uvijek odgovarao uredu predsjednika Ukrajine'
Foto: Twitter / Dmitro Kuleba

Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova, podnio je ostavku. Time je postao četvrti vladin ministar koji je podnio ostavku u posljednja dva dana, zbog čega je postalo jasno da ukrajinska vlada prolazi kroz najveće promjene od početka ruske invazije krajem februara 2022. godine.

O Kulebinoj ostavci izvijestio je danas ukrajinskog parlamenta Ruslan Štefančuk, koji je rekao da će Kulebina ostavka biti "razmotrena na jednom od sljedećih plenarnih sjednica", ali nije precizirao datum.

Njegovu ostavku na X-u je prokomentirao Oliver Carroll, dopisnik The Economist za Rusiju i Ukrajinu, koji navodi da se već dugo spekuliralo s Kulebinom ostavkom.

Širi se šumski požar kod Maglaja: Situacija je složena, uključio se i helikopter OS BiH

Širi se šumski požar kod Maglaja: Situacija je složena, uključio se i helikopter OS BiH

"Njegov stil, s naglašenim neovisnim komuniciranjem sa Zapadom, nije uvijek odgovarao uredu predsjednika Ukrajine. U privatnim razgovorima su ga optuživali da ne 'gura' njihovu agencu", napisao je Carroll.

Ko je sve dao ostavku?

Sinoć, 3. septembra, ostavke su podnijele potpredsjednica ukrajinske vlade za evropske i euroatlantske integracije Olha Stefanišina te potpredsjednica vlade i ministrica za reintegraciju privremeno okupiranih područja Irina Vereščuk

Volodimir Zelenski: Zadržat ćemo ruski Kursk na neodređeno vrijeme

Volodimir Zelenski: Zadržat ćemo ruski Kursk na neodređeno vrijeme

"Danas, nakon gotovo tri godine u vladi, podnijela sam ostavku. Zahvaljujem predsjedniku na ukazanom povjerenju! Zahvaljujem premijeru i članovima vlade na saradnji! Zahvaljujem zastupnicima na podršci! Zahvaljujem timu Ministarstva za reintegraciju na njihovom napornom radu i odlučnosti", napisala je Vereščuk na Facebooku. 

Ranije tokom dana još trojica ukrajinskih ministara podnijela su ostavke, izvijestio je javnost predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk.

"Pisma ostavke sljedećih dužnosnika predana su Verhovnoj Radi Ukrajine: Oleksandr Kamišin, ministar strateške industrije Ukrajine; Denis Maljuska, ministar pravosuđa Ukrajine; Ruslan Strilec, ministar zaštite okoliša i prirodnih resursa Ukrajine. Vitalij Koval, šef Državnog imovinskog fonda Ukrajine, također je poslao pismo ostavke", napisao je Stefančuk. 

Žestok napad Rusije na Kijev i grad blizu NATO granice: Poljska aktivirala protuvazdušnu odbranu

Žestok napad Rusije na Kijev i grad blizu NATO granice: Poljska aktivirala protuvazdušnu odbranu

Najavio je da će o ovim ostavkama raspravljati na nadolazećoj plenarnoj sjednici. Nisu navedeni razlozi ostavki, a samo je Kamišin najavio da će ostati u odbrambenom sektoru, ali na drugoj poziciji. 

Predsjednik Volodimir Zelenski također je smijenio Rostoslava Šurmu s pozicije zamjenika šefa ureda predsjednika. Ranije jučer izvori Ukrajinske pravde u Uredu predsjednika potvrdili su kako bi Zelenski u narednim danima mogao otpustiti Šurmu. 

Šurma se u augustu prošle godine spominjao u kontekstu skandala s državnim isplatama okupiranim solarnim elektranama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije