Ruski napadi na Kijev: Pogođene dvije škole, metro i sklonište

2
Radiosarajevo.ba
Ruski napadi na Kijev: Pogođene dvije škole, metro i sklonište
Foto: X/Screenshot / Ruske rakete pogodile i dvije škole

Ruske rakete su u ponedjeljak, 2. septembra, pogodile dvije osnovne škole i univerzitet u glavnom gradu Ukrajine.

Gradonačelnik Vitali Klitschko kaže da su pogođeni postrojenje za prečišćavanje vode i ulaz u metro stanicu koja se koristi kao sklonište. Oštećene su i dvije škole i univerzitet.

Prema ukrajinskoj vojsci, zračne snage su uništile 22 krstareće i vazdušne balističke rakete.

Influenserica rođena u Sarajevu oduševila crveni tepih Venecije: Njen izgled naišao na pohvale

Influenserica rođena u Sarajevu oduševila crveni tepih Venecije: Njen izgled naišao na pohvale

Lokalne vlasti kažu da su tri osobe povrijeđene od ruševina uništenih projektila.

Za školarce širom glavnog grada, bombardovanje u ponedjeljak, 2. septembra, poklopilo se sa prvim danom školske godine, danom proslave u Ukrajini. Nastavnici i roditelji su se trudili da zadrže osjećaj normalnosti, uz muziku, dok je nasmijane učenike dočekalo more cvijeća. Jedan roditelj, koji se sa kćerkom krio kod kuće tokom raketnog napada prije nego što je odveo u školu, rekao je da time još jednom pokazuju "da je ovaj narod nepobjediv".

Rusija pokrenula masivni raketni udar na Kijev: Aktivirani poljski i saveznički avioni

Rusija pokrenula masivni raketni udar na Kijev: Aktivirani poljski i saveznički avioni

"Djeca se smiju, ali možete vidjeti naprezanje na licima njihovih nastavnika koji nose ovaj teret", rekla je ona za BBC. "Veoma sam im zahvalan za sve što su učinili da to učini pravi praznik za djecu".

Za 33-godišnju Jevgeniju, koja je prvi put vodila svoju šestogodišnju kćerku u školu, dan je bio pomućen strahom. "Ruke su joj se tresle", rekla je Jevgenija novinskoj agenciji.

"Naš stan je počeo da smrdi na dim, ali još uvijek moramo u školu, zar ne? Mi smo Ukrajinci", rekla je to jutro svojoj ćerki. Alina, studentica oštećenog univerziteta, rekla je za ukrajinsku TV da je "počela da vrišti" kada se oglasilo upozorenje o vazdušnom napadu, a svi su utrčali u sklonište za bombe u njihovom studentskom domu.

Pao vojni helikopter u Ukrajini: Rusi tvrde da su ga srušili, Kijev da je riječ o teničkom problemu

Pao vojni helikopter u Ukrajini: Rusi tvrde da su ga srušili, Kijev da je riječ o teničkom problemu

Sirene za vazdušni napad su se oglasile skoro dva sata tokom napada, prije nego što je vojska procijenila da je nebo čisto. "Bile smo jako uplašene", rekla je Alina i dodala da su nakon zvuka eksplozije vidjeli vatru.

Cijela Ukrajina bila je u pripravnosti na nekoliko sati, a komšijska država NATO-a Poljska saopštila je da je rasporedila svoju, kao i savezničku letjelicu kako bi osigurala svoj vazdušni prostor tokom ruskih napada. U međuvremenu, u ruskoj regiji Kursk - gdje je Ukrajina iznenadni upad 6. augusta - napredak je usporen, a Kyiev je nedavno tvrdio da kontroliše 1.294 kvadratnih kilometara (500 kvadratnih milja) teritorije, uključujući 100 naselja. Takođe je zarobljeno skoro 600 ruskih vojnika, dodaje se.

Međutim, ruski predsjednik Vladimir Putin - koji je razgovarao s djecom koja počinju novu školsku godinu - rekao je da to neće spriječiti napredovanje njegovih snaga u istočnoj Ukrajini, tvrdeći da se kreću naprijed najbržom brzinom u "dugo vremena".

"Njihova kalkulacija je bila da zaustave naše ofanzivne akcije u ključnim dijelovima Donbasa. Rezultat je poznat... nisu uspeli da zaustave naše napredovanje", rekao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije