Volodimir Zelenski: Zadržat ćemo ruski Kursk na neodređeno vrijeme

1
Radiosarajevo.ba
Volodimir Zelenski: Zadržat ćemo ruski Kursk na neodređeno vrijeme
Foto: DPA / Volodimir Zelenski

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je za američki NBC Newsu da će Ukrajina zadržati teritorij u osvojenoj ruskoj regiji Kursk na neodređeno vrijeme.

Početkom kolovoza su ukrajinske snage, podsjetimo, pokrenule iznenadni napad na rusku regiju Kursk. Kijev tvrdi da sada kontrolira gotovo 1.300 četvornih kilometara ruskog teritorija u Kursku, a navode i da su uzeli gotovo 600 ruskih ratnih zarobljenika

"Ne trebamo njihovu zemlju, ali za sada nam je to potrebno"

Refik Lendo bez dlake na jeziku: 'Bošnjaci će vraćati kredit za most, a Andrej Plenković slikati'

Refik Lendo bez dlake na jeziku: 'Bošnjaci će vraćati kredit za most, a Andrej Plenković slikati'

"Ne trebamo njihovu zemlju. Ne želimo tamo unijeti naš ukrajinski način života", rekao je Zelenski za NBC News tijekom svog prvog intervjua od početka ofenzive. Umjesto toga, Ukrajina će zadržati teritorij kao ključni dio "pobjedničkog plana" Zelenskog za okončanje rata.

"Za sada nam je to potrebno", rekao je o Kursku, dodajući da će međunarodnim partnerima poput SAD-a - gdje bi trebao posjetiti kasnije ovog mjeseca - predstaviti prijedlog da se ubrza kraj rata.

Ne isključuje zauzimanje još teritorija

Tokom intervjua Zelenski je odbio isključiti mogućnost zauzimanja još teritorija. Kolovoška ofanziva držana je u strogoj tajnosti, uključujući zapadne saveznike, piše Hina.

To je, rekao je Zelenski, zbog lekcija koje su naučene u protunapadu prošlog ljeta o kojem se naširoko izvještavalo - dajući Rusiji vremena da se pripremi, ustvrdio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije