Zelenski bacio karte na stol: 'Rat se munjevito mijenja'

5
Radiosarajevo.ba
Zelenski bacio karte na stol: 'Rat se munjevito mijenja'
Foto: DPA / Volodimir Zelenski

Proteklih mjesec dana ukrajinskog rata, baš kao u izreci koju se često pripisuje Leninu, čine se kao da su se u njima odvila desetljeća. Radi se o možda najbržoj promjeni u sukobu otkako je počeo prije dvije i po godine.

Od iznenadne invazije na rusku regiju Kursk početkom augusta tolerancija Ukrajine na rizik naglo je porasla. Prije dva dana vrhovni ukrajinski general je otkrio da su zauzeli 100 ruskih naselja, a u međuvremenu su se pojaviili izvještaji da se ukrajinske snage pokušavaju probiti u još jednu rusku regiju - Belgorod.

Ove srijede, navodno su prekinuti letovi u Kazaniu, gradu istočno od Moskve na pola puta do Urala, nakon još jedne očigledne prijetnje dronovima.

Ovo je otkriće koje bi moglo promijeniti budućnost svijeta

Ovo je otkriće koje bi moglo promijeniti budućnost svijeta

Domet kijevskih dronova je komplikacija nezamisliva za ruskog predsjednika Vladimira Putina od kada traje ruska invazija na Ukrajinu.

Dim koji se diže sada nije neuobičajen u zapadnim i južnim regionima Rusije. U nekom trenutku, povećana ranjivost Moskve, i sama ogromna šteta, probit će kordon onoga što državni mediji dozvoljavaju da se kaže.

Veliki udarac za Ukrajinu: Uništen F-16 koji je nedavno stigao iz SAD-a, Pentagon zatražio komentar

Veliki udarac za Ukrajinu: Uništen F-16 koji je nedavno stigao iz SAD-a, Pentagon zatražio komentar

Zelenski je također izjavio da je još jedna nova sposobnost imala uticaja: novopristigli NATO borbeni avioni F-16 , za koje je rekao da su presreli ruske projektile ove nedelje.

Ova promjena u sposobnostima Kijeva da projektuje vazdušnu snagu samo će rasti u narednim mjesecima i zaustaviti jedinstvenu, dugoročnu prednost Rusije – kontrolu nad nebom i sposobnost bombardovanja po želji.

Moskva je na napade na svoju teritoriju i infrastrukturu odgovorila na jedini način koji poznaje – udarima na energetsku infrastrukturu Ukrajine, hotele i civilne ciljeve, u užasnim talasima iz noći u noć. Ali broj mrtvih je relativno mali, a broj presretnutih veliki, insistira Kijev.

Nastavak teksta pronađite na linku OVDJE.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije