Veliki udarac za Ukrajinu: Uništen F-16 koji je nedavno stigao iz SAD-a, Pentagon zatražio komentar

1
Radiosarajevo.ba
Veliki udarac za Ukrajinu: Uništen F-16 koji je nedavno stigao iz SAD-a, Pentagon zatražio komentar
Foto: Anadolija / Borbeni avioni F-16

Ukrajinski borbeni avion F-16 uništen je u nesreći u ponedjeljak, prema američkim dužnosnicima, i to samo nekoliko sedmica nakon što su prvi takvi avioni američke proizvodnje stigli u Ukrajinu.

Preliminarni izvještaji pokazuju da avion nije oboren neprijateljskom vatrom, iako se incident dogodio na dan masovne ruske raketne paljbe u ponedjeljak, rekao je dužnosnik. Pad je vjerovatno bio rezultat pogreške pilota, piše Wall Street Journal.

Ukrajina je prvi put upotrijebila avione F-16 u borbi za obaranje ruskih projektila tokom ovotjednih napada, prema predsjedniku Volodimiru Zelenskom. Ukrajinske zračne snage nisu htjele potvrditi pad niti stanje pilota. Pentagon je zatražio od ukrajinskih zračnih snaga komentar.

U Ambasadi Turkiye u Sarajevu upriličen prijem povodom Dana pobjede: Oglasio se predsjednik Erdogan

U Ambasadi Turkiye u Sarajevu upriličen prijem povodom Dana pobjede: Oglasio se predsjednik Erdogan

Vijest da je jedan od nekoliko aviona F-16 uništen veliki je udarac za Kijev, koji je za te avione molio mjesecima prije nego što je američki predsjednik Joe Biden prošle godine konačno dao zeleno svjetlo evropskim zemljama za transfer aviona.

Kijev se nada da će ovaj napredni zapadni zrakoplov dati njegovim snagama prednost na bojnom polju, posebno u obaranju nadolazećih ruskih projektila. Međutim, i oni su ranjivi na ruske rakete protuzračne odbrane i predstavljaju metu visoke vrijednosti za moskovske snage. Zelenski je početkom kolovoza potvrdio dugo očekivani dolazak ovih američkih borbenih zrakoplova u Ukrajinu, više od 29 mjeseci od početka ruske invazije."F-16 su u Ukrajini. Uspjeli smo. Ponosan sam na naše dečke koji vladaju ovim zrakoplovima i već su ih počeli koristiti za našu zemlju," poručio je tad  Zelenski na lokaciji koju vlasti nisu željele otkriti iz sigurnosnih razloga.

Dolazak aviona predstavljao je prekretnicu za Ukrajinu nakon višemjesečnog čekanja. Nejasno koliko ih je na raspolaganju Ukrajini te koliko će utjecati na poboljšanje zračne obrane i stanje na bojištu. Rusija cilja baze koje bi ih mogle smjestiti i obećala je da će ih srušiti kako ne bi utjecali na rat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije