"Uskoro će sve vojske na svijetu koristiti 'zmajeve'": Na frontu viđeno novo smrtonosno oružje

2
Radiosarajevo.ba
"Uskoro će sve vojske na svijetu koristiti 'zmajeve'": Na frontu viđeno novo smrtonosno oružje
Foto: Prtscr / Youtube / Šteta koju nanose 'zmajevi' je strašna

Rusija je odgovorila Ukrajincima i ušla u okršaj "zmajevih dronova". Moskva je tako naredila lansiranje dronova koje će izbacivati takozvane termite iznad ukrajinskih trupa. Do toga je došlo sedam dana nakon što su se na društvenim mrežama prvi put pojavili videozapisi koji pokazuju da Ukrajina koristi "zmajeve" i napada Ruse skrivene u drvoredima i rovovima.

Termit je naziv za kombinaciju oksidiranog željeza i aluminija, oslobađa temperaturu do 2200 Celzijevih stepeni, a ako ne ubije ili ne neosposobi vojnike, brzo će spaliti drveće i vegetaciju koji im služe kao zaklon. Također može opeći one koji nisu u direktnom kontaktu s njim. Dok pada na zemlju iz drona, termit podsjeća na vatru koja dolazi iz usta nečega što liči na zmaja, pa je tako i dobio ime.

Dronovi napadaju raspršujući taj sastav preko drveća ispod kojeg neprijatelj traži zaklon. Isto čini i iznad rovova. Spaljivanje, između ostalog, smanjuje mjesto gdje se neprijatelj može sakriti.

Poseban trenutak na Koševu: Ismail Barlov i Ismail Zulfić dočekani uz ovacije na utakmici

Poseban trenutak na Koševu: Ismail Barlov i Ismail Zulfić dočekani uz ovacije na utakmici

Video koji je na Telegramu objavio moskovski političar i vojni novinar Andrej Medvedev prikazuje kako ruske trupe postavljaju svoj dron zmaj. To je prvi takav video koji se pojavio. U njemu se vidi kako jedan vojnik pričvršćuje kanister koji, kako kaže, sadrži termite na dron koji je zatim lansiran, navodno prema ukrajinskim položajima.

Rusija ima dugu historiju korištenja termita, piše Jutarnji, a vjeruje se kako ih je koristila u Ukrajini od prvog dana rata, piše portal The War Zone, i uz to prilaže sljedeći video.

No Human Right Watch navodi kako Ukrajina također već neko vrijeme koristi termite. Organizacija je rekla da je "pregledala vizualne dokaze koji pokazuju da su u Ukrajini bila najmanje 82 napada s površinskim zapaljivim oružjem između februara 2022. i aprila 2023., rašireni u sedam ukrajinskih regija".

"U ovom trenutku nije moguće pripisati odgovornost za konkretne napade, ali Rusija i Ukrajina posjeduju iste vrste zapaljivog oružja, uključujući rakete Grad od 122 mm koje isporučuju zapaljivo oružje", poručuje organizacija.

Ono što je drugačije jest njihovo korištenje u simbiozi s dronovima. The War zone piše, pak, kako se nova aplikacija oružja na dronovima razlikuje od prethodnih jer može napraviti ogromnu štetu pri izbacivanju termita, u usporedbi s mnogo ograničenijim učincima kakvi postižu standardni dronovi s oružjem. Psihološki utjecaj koje ovo oružje ima također je značajno.

Ovaj je rat poslužio kao stvarni laboratorij za razvoj oružja, posebno dronova, i svaka strana brzo uči od druge. Naučene lekcije sežu daleko izvan Ukrajine. Vojske diljem svijeta primijetile su ovu novu dinamiku na bojnom polju i ne bi bilo iznenađujuće da druge nacije već razvijaju svoje zmajeve dronove, zaključuje The War Zone.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije