Pokrenuta krivična prijava protiv organizacije Donalda Trumpa

2
Radiosarajevo.ba
Pokrenuta krivična prijava protiv  organizacije Donalda Trumpa
AFP / Donald Trump

Državni tužilac u New Yorku istražuje organizaciju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Portparol državnog vrhovnog tužitelja Letitia James rekao je da istraga o kompaniji za imovinu Trumpa više nije čisto građanska te da je ona dobila kriminalna svojstva.

James je ranije istraživala finansijske poslove bivšeg republikanskog predsjednika. Trumpovi saradnici negiraju bilo kakvu krivicu i kažu da je istraga demokratske tužiteljice politička osveta.

Portparol tužiteljice Fabien Levy rekao je za BBC da su obavijestili Trumpovu organizaciju da istraga više nije isključivo građanske naravi.

"Sada aktivno istražujemo Trumpovu organizaciju u krivičnom svojstvu, zajedno s tužiocem Manhattana. Nemamo dodatnih komentara", rekao je on.

U izjavi se ne navodi šta je zapravo istragu od građanske pretvorilo u krivičnu, niti da li bi bivši predsjednik mogao biti lično umiješan u bilo kakve navode.

James je pokrenula građansku istragu u februaru 2019. zbog tvrdnji da je Trump napuhivao vrijednost svoje imovine bankama kada je tražio zajmove da bi smanjio porez. Njen ured također traži dokumente o četiri posjeda organizacije Trump na Manhattanu, u saveznoj državi New York, Chicagu i Los Angelesu.

Okružni državni tužilac Manhattana Cyrus Vance Jr rekao je u sudskim dokumentima prošlog avgusta da njegov ured istražuje navodno dugotrajno kriminalno ponašanje u Trumpovoj organizaciji. Vance je u pravnom spisu citirao novinske članke o navodnim bankarskim i osiguravajućim prevarama u kompaniji.

Okružni državni tužilac na Manhattanu također istražuje da li je li neka od finansijskih evidencija Donalda Trumpa dokumentirana kako bi prikrila isplate novca za dvije žene u 2016. godini koje kažu da su imale vezu s njim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije