Sukob policije i demonstranata u Parizu na protestima zbog otpuštanja radnika

2
Anadolija/Radiosarajevo.ba
Sukob policije i demonstranata u Parizu na protestima zbog otpuštanja radnika
Print Screen / Okršaj s policijom

Uposlenici rafinerije Grandpuits, u sklopu francuske naftne kompanije Total, organizirali su proteste u Parizu zahtijevajući prestanak otpuštanja radnika.

Uposlenici kompanije, koja je prošle godine imala gubitak od 7,2 milijardi dolara, štrajkuju već pet sedmica.

Radnike, okupljene ispred podružnice u Le Defenceu, podržali su radnički sindikati, članovi opozicije, aktivisti za zaštitu okoliša i mnogi drugi.

Prilikom kretanja prema objektima kompanije, suočili su se s policijskim barikadama. Došlo je i do sukoba policije i demonstranata, javlja Anadolu Agency (AA).

Demonstranti su u obraćanju medijima, pozvali kompaniju da prestane s otpuštanjem radnika.

Total je ranije saopćio da će otpustiti više od 700 radnika kao dio programa u okviru kojeg se okreće ka proizvodnji biogoriva do 2023. godine.

Finansijski izvještaji pokazuju da je Total, koji je u 2019. ostvario dobit od 11,2 milijardi dolara, 2020. godinu završio s gubitkom od 7,2 milijarde dolara, do čega je dovela pandemija koronavrirusa i nestabilnost na tržištu nafte.

Kompanija namjera promijeniti ime u TotalEnergies kako bi ostvarila cilj ”manje emisije, više energije“, što je odobreno i na sastanku dioničara u maju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije