Počelo hapšenje antivaksera: "Ugrožavaju živote ljudi"

6
Radiosarajevo.ba
Počelo hapšenje antivaksera: "Ugrožavaju živote ljudi"
Foto: AA / Protest antivaksera u Sjevernoj Karolini

Grčko tužilaštvo će naložiti hapšenje antivaksera koji pozivaju građane da se ne vakciniše ili koji ne koriste ljekarske usluge.

Razlog tome je što ugrožavaju svoje živote i živote drugih.

Time je stupila na snagu nova odredba Krivičnog zakona o širenju lažnih vijesti.

Nijedan klub nije htio doći na sastanak Ismira Mirvića: Oglasili se iz FK Sarajevo

Nijedan klub nije htio doći na sastanak Ismira Mirvića: Oglasili se iz FK Sarajevo

U četvrtak je uhapšen advokat Nicos Antonijadis, koji je dugo bio na čelu antivakcinalnih kampanja, kome se stavlja na teret širenje lažnih vijesti i podsticanje na neposlušnost, prenio je "Katimerini".

Njegovo hapšenje naložilo je atinsko tužilaštvo, koje već duže vrijeme vodi relevantne istrage o djelovanju antivaksera.

Antonijadis, koji je u međuvremenu pušten iz pritvora, tvrdi da su pacijenti oboleli od COVID-19 intubirani bez razloga i da su vakcine imale posljedice po zdravlje pacijenata.

Italija pretresla stanove i uhapsila 17 ljudi

Italijanska policija izvršila je pretres širom zemlje protiv 17 antivaksera koji su, kako se navodi, bili povezani sa chat grupom na društvenoj mreži "Telegram", a koja je podržala nasilje protiv vladinih, medicinskih i medijskih ličnosti.

Policija u Torinu saopštila je da je čet grupa "Basta Dittatura" (Dosta je diktature) imala desetine hiljada članova, te da je bila glavni forum za organizovanje protesta protiv italijanskog digitalnog COVID certifikata.

Policija je u saopštenju navela da je nedeljama pratila sada zatvorenu chat grupu na Telegramu i identifikovala 17 antivaksera koji su, između ostalih, prijetili italijanskom premijeru Mariu Dragiju.

"Druge mete prijetnji bili su pripadnici policije, ljekari, naučnici, novinari i druge javne ličnosti optužene za, kako je navedeno, porobljavanje i saradnju sa diktaturom na mjestu", navodi se takođe u saopštenju.

Međunarodni filmski festival u Solunu je dobio neočekivani obrt kada su se antivakseri pojavili ispred pozorišta gde je trebalo da počne ceremonija dodele nagrada, upućujući nepristojne poruke gledaocima i festivalskom osoblju.

Policija je intervenisala kako bi zadržala oko 400 demonstranata koji su marširali kroz drugi najveći grad u Grčkoj u nastojanju da izraze svoj protest protiv vakcina za prevenciju COVID-a.

Demonstranti su na kraju otišli nakon što su bacili brojne letke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije