Jugoslavija / Evo kako su se nekada partizani obračunavali sa antivakserima

12. 11. 2021. u 16:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Antivakseri danas čine jednu od najvećih kočnica kada je u pitanju suzbijanje pandemije koronavirusa.

Njihove neutemeljene tvrdnje, nažalost, dopiru do velikog broja stanovništva koje pod njihovim uticajem odbijaju da prime neku od vakcina protiv COVID-a 19.

Glavni štab omladinskih radnih brigada Jugoslavije je svojevremeno kaznio 90 omladinaca oduzimanjem titule iz razloga što su odbili da se vakcinišu protiv gripa davne 1947. godine.

Ovako je izgledao proglas kojim su oni kažnjeni, a koji je na svom Facebook profilu podijelio Nijaz Skenderagić, potpredsjednik Saveza udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Kantonu Sarajevo (SABNOR-a).

"Glavni štab omladinskih radnih brigada na gradnji Omladinske pruge Šamac-Sarajevo, na osnovu čl. 5 Pravilnika o proglašenju udarnika na Omladinskoj pruzi Šamac-Sarajevo, donosi sljedeću Odluku:

KAŽNJAVA SE III LIČKA BRIGADA ODUZIMANJEM NAZIVA 'UDARNE'

OBRAZLOŽENJE:

Naziv udarne brigade oduzima se radi toga što se 90 omladinaca iz ove nije htjelo da se vakciniše, te je time stvorena mogućnost za širenje zaraznih bolesti i dovedena opasnost za zdravlje omladinaca.

Ovu odluku pročitati pred strojevima svih brigada na Omladinskoj pruzi Šamac-Sarajevo!", kaže se u dokumentu kojeg je na ovoj društvenoj mreži podijelio Nijaz Skenderagić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (10)