Počela treća runda pregovora Rusije i Ukrajine: Ovo su dosad poznati detalji

0
Radiosarajevo.ba
Počela treća runda pregovora Rusije i Ukrajine: Ovo su dosad poznati detalji
Foto: EPA-EFE/BBC / Ukrajinci ruski zahtjev nazvali nemoralnim

Treća runda pregovora između Rusije i Ukrajine počela je u Brestu na granici s Bjelorusijom, javlja upravo agencija Anadolija.

Prethodno su lokalni mediji javili da je ukrajinska delegacija stigla u Bjelorusiju na treći krug pregovora - nakon što dvije prethodne runde pregovora nisu dogovorile nikakav napredak prema miru.

Podrazumijeva se da će fokus razgovora ponovno biti humanitarni koridori - kako bi se omogućilo ukrajinskim civilima da pobjegnu od vojnih akcija dok se snažno rusko granatiranje gradskih centara nastavlja na jugu i istoku zemlje.

BiH se odriče milijarde eura? Borjana Krišto: Rok je danas, mi ćemo se izjasniti u ponedjeljak

BiH se odriče milijarde eura? Borjana Krišto: Rok je danas, mi ćemo se izjasniti u ponedjeljak

Prethodni pokušaji uspostave humanitarnih koridora u subotu te u nedjelju su propali kada se primirje nije uspjelo održati.

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereshchuk je preko noći u nedjelju označila novi prijedlog iz Rusije "neprihvatljivim", nakon što je postalo jasno da će ljudima koji bježe iz Kijeva biti ponuđen siguran prolaz do ruskog saveznika Bjelorusije, dok će oni u Harkivu imati koridor koji vodi samo samoj Rusiji.

Od četiri spomenuta grada, samo manji - Mariupolj i Sumy - imaju evakuacijske rute koje vode u druge dijelove Ukrajine. Glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog nazvao je to "potpuno nemoralnom pričom".

Više od 1,7 miliona Ukrajinaca dosad je pobjeglo iz ratom razorene zemlje, dok invazija traje 12. dan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije