Udarna vijest: Zelenski pozvao Putina na direktne pregovore

0
Radiosarajevo.ba
Udarna vijest: Zelenski pozvao Putina na direktne pregovore
Foto: EPA-EFE / Zelenski i Putin

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na direktne razgovore s ruskim liderom Vladimirom Putinom, rekavši da je to "jedini način da se zaustavi ovaj rat".

Ukrajinski predsednik se na konferenciji za novinare obratio Putinu:

"Mi ne napadamo Rusiju i ne planiramo da je napadnemo. Šta hoćeš od nas? Napusti našu zemlju", poručio je Zelenski, a prenosi The Guardian.

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

Osvrćući se na ruskog predsjednika koji prima svjetske lidere za sada već poznatim, enormno dugim stolom, Zelenskiy je rekao:

"Sjedi sa mnom. Samo ne 30 metara dalje kao kod francuskog predsjednika (Emmanuela Macrona)".

Podsjetimo, u toku su pregovori između ruske i ukrajinske strane. Dnevni red ukrajinske delegacije je da se dogovori o trenutnom prekidu vatre i humanitarnim koridorima kako bi se omogućilo civilima da napuste zajednice na liniji fronta.

Također je pozvao Zapad da poveća vojnu pomoć Ukrajini, upozoravajući da će ostatak Europe biti ugrožen ako Rusiji bude dozvoljeno da napreduje.

"Ako nemaš moć da zatvoriš nebo, onda mi daj avione! Ako nas tada više ne bude, ne daj Bože, sljedeće će biti Latvija, Litvanija, Estonija. Vjerujte mi", rekao je Zelenski u obraćanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije