Ukrajina objavila broj ubijenih ruskih vojnika, Zelenski poslao poruku Jevrejima

9
Anadolija
Ukrajina objavila broj ubijenih ruskih vojnika, Zelenski poslao poruku Jevrejima
Foto: EPA-EFE / Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu je pozvao međunarodnu zajednicu da ne ostane "neutralna" i optužio Rusiju da želi da izbriše historiju njegove zemlje.

Zelenski u snimljenom obraćanju tvrdi da je skoro 6.000 pripadnika ruskih snaga ubijeno od početka napada Rusije na Ukrajinu prošlog četvrtka.

Lider Ukrajine podvukao je da Moskva ne može pobijediti njegovu zemlju bombama i raketama.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Ukazujući na jučerašnji napad u utorak na televizijski toranj u blizini kijevskog spomenika Holokaustu u Babin Jaru, Zelenski je pozvao Jevreje širom svijeta da ne šute.

On je rekao kako "ovaj napad dokazuje da je za mnoge ljude u Rusiji Kijev apsolutna nepoznanica".

"Oni ne znaju ništa o Kijevu, o našoj historiji. Ali, svi imaju naređenja da izbrišu našu historiju, izbrišu našu zemlju, izbrišu sve nas", kazao je Zelenski u obraćanju.

Ubrzo nakon obraćanja Zelenskog, ukrajinsko Ministarstvo odbrane navelo je u saopštenju da je ubijeno najmanje 5.840 vojnika ruske vojske koja je napala Ukrajinu te da je ukrajinska vojska uništila 30 ruskih aviona, 31 helikopter, 211 tenkova, 862 oklopna vozila, 85 topova i dva lakša glisera.

Ruska vojna operacija u Ukrajini u srijedu je ušla u sedmi dan, a civili snose najveći teret oružanih sukoba.

Iz Ujedinjenih nacija saopšteno je da je od početka ruskog napada u Ukrajini ubijeno najmanje 136 civila, među njima 13 djece, a ranjeno 400.

Uporedo s tim proteklih dana iz Ukrajine u susjedne države izbjeglo je blizu 680.000 ljudi.

Zapadne države odgovorile su sankcijama prema Rusiji, a ta zemlja je dodatno izolovana nakon što je avionima njenih kompanija zabranjeno letenje u evropskom i kanadskom zračnom prostoru, dok je određen broj ruskih banaka izbačen iz međunarodnog bankarskog sistema SWIFT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije