Ukrajinski pregovarač: Spremni smo pristati na ne-NATO model

11
Radiosarajevo.ba
Ukrajinski pregovarač: Spremni smo pristati na ne-NATO model
Foto: TW-Mykhaylo Podolyak / Pregovori između Rusije i Ukrajine

Ukrajina neće praviti kompromise oko svog teritorijalnog integriteta u pregovorima s Rusijom, ali voljna je pregovarati o ne-NATO modelu za budućnost, kazao je u razgovoru za Fox News David Arahamija, jedan od ukrajinskih pregovarača.

Ukrajina nastoji dobiti članstvo u Europskoj uniji i NATO-u, čemu se Moskva protivi. Ruski predsjednik Vladimir Putin naveo je da je mogućnost ukrajinskog članstva u NATO-u dokaz da NATO vrši agresiju protiv Rusije.

"Odgovor koji dobivamo od zemalja NATO-a je da nisu spremne ni pregovarati o našemu članstvu, barem ne u sljedećih pet do deset godina", rekao je pregovarač Arahamija, prenosi Index.

Prošle su 32 godine otkako je zapaljena Grbavica. Danas ljepša nego ikad prije

Prošle su 32 godine otkako je zapaljena Grbavica. Danas ljepša nego ikad prije

"Spremni smo pregovarati o ne-NATO modelu. Na primjer, mogli bismo dobiti direktne garancije od različitih zemalja, poput SAD-a, Kine, Ujedinjenog Kraljevstva te možda Njemačke i Francuske. Spremni smo razgovarati i sa širim krugom zemalja, ne samo bilateralno s Rusijom nego i s drugim partnerima", dodao je.

Delegacije Ukrajine i Rusije već su odradile dva kruga pregovora otkad je Rusija 24. februara napala susjednu Ukrajinu.

Ne-NATO model (MNNA) naziv je koji je SAD dodijelio vladama bliskih savezničkih država koje imaju strateške odnose s oružanim snagama SAD-a, ali nisu članice NATO-a.

Njihov status ne uključuje međusobni dogovor o odbrani s SAD-om, ali ipak donosi različite vojne i financijske prednosti koje inače nisu dostupne zemljama koje nisu u NATO-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije