Nakon potresne poruke Zelenskog - da li Ukrajina ima plan ako on bude ubijen

1
Radiosarajevo.ba
Nakon potresne poruke Zelenskog - da li Ukrajina ima plan ako on bude ubijen
Foto: EPA-EFE / Volodimir Zelenski

Ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken izjavio je danas da Ukrajina ima plan kako nastaviti vlast i ako njen predsjednik Volodimir Zelenski bude ubijen.

Na podsjećanje novinara da je ukrajinski predsjednik Zelenski nekoliko puta kolegama političarima sa Zapada govorio da je to možda posljednji put da ga vide živog, Blinken je za američki CBS kanal kazao da Ukrajinci imaju plan i u slučaju da ostanu bez predsjednika, a da SAD podržava ukrajinsku vlast u svakom slučaju.

Blinken je kazao da SAD intenzivno pregovara s Poljskom o ideji da Poljska dâ borbene avione Ukrajini, a da SAD popuni taj dio inventara poljskih zračnih snaga.

Ministarstvo pravde i uprave donijelo odluku: Elmir Pilav više nije predsjednik UFSIKS

Ministarstvo pravde i uprave donijelo odluku: Elmir Pilav više nije predsjednik UFSIKS

On je za NBC kanal dodao da bi odluka poljske o davanju aviona sovjetske proizvodnje Ukrajini bila isključivo odluka Varšave, a ne i NATO-a.

List Wall Street Journal jutros je objavio da SAD u tom slučaju razmatra opciju da Poljskoj pošalje avione F-16.

Šef američke diplomacije dalje je kazao da trenutna situacija na terenu nije pogodna za proglašavanje zabranjene zone za letenje u Ukrajini te je dodao da će SAD i dalje pomagati Ukrajini da bi se mogla samostalno braniti od Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije