Putin razgovarao sa Scholzom: Kad je moguća treća runda pregovora

5
Anadolija
Putin razgovarao sa Scholzom: Kad je moguća treća runda pregovora
Foto: EPA/Twitter-Conflict News / Scholz i Putin ponovo razgovarali

Ukrajina i Rusija bi mogle održati treću rundu pregovora ovog vikenda, kazao je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru njemačkom kancelaru Olafu Scholzu.

Iz Scholzovog kabineta saopšteno je da su kancelar i Putin razgovarali telefonom oko sat vremena i iznijeli svoje različite stavove o najnovijim dešavanjima.

Steffen Hebestreit, portparol njemačkog kancelara, rekao je da je Scholz izrazio duboku zabrinutost zbog ruske vojne akcije i pozvao Putina "da odmah prekine sve borbene operacije", ta da dozvoli humanitarni pristup spornim područjima.

Denis Bećirović u Berlinu: BiH je zahvalna Njemačkoj za podršku rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Denis Bećirović u Berlinu: BiH je zahvalna Njemačkoj za podršku rezoluciji o genocidu u Srebrenici

"Putin je obavijestio kancelara da se ovog vikenda očekuje treći krug pregovora između Rusije i Ukrajine. Putin i Scholz dogovorili su daljnje razgovore u bliskoj budućnosti", dodao je Hebestreit.

U drugoj rundi mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva, održanoj u četvrtak, dvije strane dogovorile su stvaranje humanitarnih koridora za evakuaciju civila te za dostavu hrane i lijekova.

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

Prema podacima Agencije za izbjeglice UN-a najmanje 1,2 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije