Pfizer i BioNTech počeli testirati cjepivo na trudnicama

0
Radiosarajevo.ba
Pfizer i BioNTech počeli testirati cjepivo na trudnicama
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Pfizer Inc i BioNTech započeli su međunarodnu studiju s 4000 sudionica kako bi procijenili sigurnost i učinkovitost svog cjepiva protiv COVID-19 u zdravih trudnica..

Trudnice su pod većim rizikom od razvoja teškog oblika COVID-19, a mnogi su zdravstveni djelatnici rekli da neke žene u visoko rizičnim profesijama uzimaju cjepiva protiv koronavirusa čak i bez dokaza da je ono za njih sigurno.

Prošle sedmice američki Nacionalni institut za zdravlje pozvao je na veće uključivanje trudnica i dojilja u istraživanje cjepiva protiv COVID-19.

Bioetičari, stručnjaci za cjepiva i zdravlje majki godinama su tvrdili da bi trudnice trebale biti rano uključene u ispitivanja pandemijskih cjepiva, tako da ne bi trebale čekati dugo nakon što im se dokaže učinkovitost za opću populaciju.

Ipak, trudnice su isključene iz velikih američkih ispitivanja za dobivanje odobrenja za hitnu upotrebu cjepiva protiv COVID-19.

Trudnice u SAD-u već dobile prvu dozu

Proizvođači lijekova rekli su da prvo trebaju osigurati sigurnija i učinkovitija cjepiva za opću populaciju.

U Sjedinjenim Američkim Državama regulatori zahtijevaju od proizvođača lijekova da provedu sigurnosne studije na trudnim životinjama prije testiranja cjepiva na trudnicama kako bi bili sigurni da ne štete fetusu te da ne mogu dovesti do abortusa.

Kompanije su rekle da te studije nisu otkrile nove rizike. Trudnice u SAD-u već su dobile prve doze cjepiva, priopćile su kompanije.

Nova studija testirat će trudnice u dobi od 18 godina i više u SAD-u, Kanadi, Argentini, Brazilu, Čileu, Mozambiku, JAR-u, Velikoj Britaniji i Španjolskoj.

Žene će primiti cjepivo između 24 i 34 sedmice trudnoće, a uzet će dvije doze u razmaku od 21 dan, kao što se radilo i u većem kliničkom ispitivanju.

Ubrzo nakon porođaja sudionice koje dobiju placebo u ispitivanju imat će priliku dobiti pravo cjepivo, piše Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije