Pentagon upozorio na planiranje novih terorističkih napada u Kabulu

0
Radiosarajevo.ba
Pentagon upozorio na planiranje novih terorističkih napada u Kabulu
FOTO: Screenshot / Trenutak ekspolzije u Kabulu

Pentagon je objavio niz novih informacija u vezi kabulskog napada.

Glasnogovornik američkog ministarstva obrane John Kirby rekao je kako će se graditi nove tri vojne baze koje će služiti kao podrška za 50 hiljada Afganistanaca koji će specijalnim vizama doći u zemlju - Fort McCoy u Wisconsinu, Fort Blissu u Teksasu te zajedničku baza McGuire-Dix-Lakehurst u New Jerseyju.

"I dalje planiramo završavanje misije na kraju mjeseca", rekao je Kirby.

Teška nesreća na Alipašinom Polju: Poginuo državljanin Finske, tri osobe povrijeđene

Teška nesreća na Alipašinom Polju: Poginuo državljanin Finske, tri osobe povrijeđene

Osim toga, Kirby je potvrdio kako je i dalje plan američke administracije s evakuacijama završiti do 31. augusta, za kada je određen prvobitni rok. Rekao je i kako traje intenzivna suradnja više ministarstava i službi kako bi se to što bezbolnije odradilo.

S obzirom na sve informacije koje posjeduju, planiraju se i novi teroristički napadi koje, kako Kirby ističe, nadgledaju u realnom vremenu.

Američki vojnici u pripravnosti su zbog mogućih novih napada takozvane Islamske države Khorosan (ISIL-K), uključujući moguće rakete ili bombe koje bi sa vozila bile ispaljene prema aerodromu u Kabulu, rekao je šef američkog Centralnog zapovjedništva general Frank McKenzie.

Oko 5400 ljudi koji su se sklonili u zračnu luku u Kabulu i čekaju evakuaciju iz Afganistana suočeni su s "neposrednim" terorističkim prijetnjama, rekao je general u petak, dan nakon smrtonosnog napada Islamske države.

"Do posljednjeg trenutka ćemo ih ukrcavati na američke vojne letove koji napuštaju Afganistan", dodao je na konferenciji za novinare koju je Pentagon održao u petak.

Iako su jučer obavijestili o dvije eksplozije, jednoj ispred zračne luke, a drugoj kod hotela Baron, Taylor je danas rekao kako je zabilježena samo jedna eksplozija.

"Mogu potvrditi kako ne vjerujemo da su se jučer dogodile dvije eksplozije", rekao je Taylor i dodao kako ne vjeruju da se dogodila eksplozija kod hotela Baron.

"Vjerujemo da je bila riječ samo o jednom napadaču samoubojici. Za sada nismo sigurni kako je došlo do krive objave informacija", rekao je general Taylor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije