Porastao broj žrtava u Kabulu: Do sada najmanje 170 mrtvih

1
Radiosarajevo.ba
Porastao broj žrtava u Kabulu: Do sada najmanje 170 mrtvih
Foto: Twitter / Objavljene prve fotografije sa mjesta eksplozije u Kabulu

Bombaši samoubice napali su u četvrtak ulaze na kabulski aerodrom i uzrokovali krvoproliće među civilima i američkim vojnicima.

Do pola miliona Afganistanaca moglo bi napustiti zemlju zbog krizne situacije, objavila je agencija UN-a za izbjeglice UNHCR u petak, uz apel susjednim zemljama da zadrže granice otvorenima za one koji traže sigurnost.

Dok se pogoršava kriza u zemlji, nekoliko hiljada Afganistanaca dnevno ulazi u Iran, dok krijumčari i dalje djeluju na granici s Pakistanom, kazala je Kelly Clements, zamjenica visokog povjerenika UNHCR-a, piše Hina.

Sudar tri automobila u tunelu kod Maglaja: Dvije osobe povrijeđene i prevezene u bolnicu

Sudar tri automobila u tunelu kod Maglaja: Dvije osobe povrijeđene i prevezene u bolnicu

Što se tiče brojki govori se o oko 500 hiljada novih izbjeglica u regiji. To je najgori mogući scenarij", rekla je novinarima u Ženevi Clements.

"Iako u ovom trenutku nismo vidjeli veliki priljev Afganistanaca, situacija unutar Afganistana promijenila se brže no što je iko očekivao", dodala je.

Dužnosnik afganistanskog ministarstva zdravstva rekao je da se ukupan broj poginulih nakon bombaškog napada u zračnoj luci u Kabulu popeo na najmanje 170. Velika većina žrtava su Afganistanci. Od 13 ubijenih Amerikanaca, 10 su pripadnici marinaca. U napadu je povrijeđeno najmanje 18 američkih vojnika.

Rusija i Kina najoštrije su u petak osudile dvostruki samoubilački atentat koji je izvela Islamska država blizu zračne luke u Kabulu.

Rusija "najoštrije osuđuje" samoubilački napad u zračnoj luci u Kabulu, rekao je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Nažalost, potvrđuju se pesimistična predviđanja da će terorističke skupine, prije svega IS, sigurno profitirati od haosa u Afganistanu", rekao je Peskov novinarima.

"Opasnost je velika za sve. I to je i dalje najveći razlog naše zabrinutosti", istaknuo je.

I Kina je u petak objavila da oštro osuđuje napade na zračnu luku u Kabulu te se nada da će sve strane poduzeti učinkovite mjere kako bi zajamčile nesmetanu tranziciju.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian je na redovitom brifingu za novinare kazao da Kina nije dobila nikakvo izvješće o eventualno stradalim kineskim državljanima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije