Papa Franjo želi da proglasi svecem tinejdžera koji je preminuo 2006. godine

2
Radiosarajevo.ba
Papa Franjo želi da proglasi svecem tinejdžera koji je preminuo 2006. godine
Foto: EPA - EFE / Papa Franjo

Londončanin, računarski genije koji je preminuo od leukemije kao tinejdžer, bit će proglašen prvim mlinijalskim svecem Katoličke crkve od strane pape Franje nakon što mu se pripisuju serija čuda nakon smrti.

Carlo Acutis, koji je preminuo 2006. godine u dobi od 15 godina, dobio je nadimke Božji uticaj i zaštitnik svetac interneta zbog svoje predanosti promoviranju Kristovog djela na mreži prije smrti.

Njegovo tijelo je izloženo u Asizu, gdje nosi svoje omiljene Nike tenisice, hlače i duks, ali rođen je u Velikoj Britaniji, njegova majka je Italijanka, a otac je polu-Englez, polu-Italijan koji je radio u Britaniji kao bankar.

Euforija na Poljudu: Hajduk pred jednim od najvećih transfera u Hrvatskoj ikada

Euforija na Poljudu: Hajduk pred jednim od najvećih transfera u Hrvatskoj ikada

Porodica se preselila u Milano gdje je Carlo od treće godine svoj džeparac donirao siromašnima, a kasnije je u školi podržavao žrtve nasilja i provodio večeri kuhajući i dostavljajući obroke beskućnicima, zajedno s čistim pokrivačima.

Kada je umro ubrzo nakon što mu je dijagnosticirana leukemija, rekao je roditeljima: 'Sretan sam što umirem jer sam svoj život proživio ne gubeći niti jedan trenutak na stvari koje ne bi ugodile Bogu.'

A skoro 20 godina nakon njegove smrti, papa Franjo je prepoznao čudo koje se pripisuje Carlu  nakon njegove smrti, gdje je majka jedne žene iz Costa Rice, koja je bila u ozbiljnoj biciklističkoj nesreći, molila pred njegovim staklenim lijesom i ostavila poruku moleći za ozdravljenje 2022. godine.

Papa Franjo poželio Bosni i Hercegovini puni napredak u svakom pogledu

Papa Franjo poželio Bosni i Hercegovini puni napredak u svakom pogledu

Isti dan njena kćerka počela je samostalno disati, a deset dana kasnije otpuštena je iz intenzivne njege jer je krvarenje u mozgu potpuno nestalo.

Papa Franjo sada je potpisao dekret koji otvara put da Acutis postane svetac jer Vatikan tvrdi da se Carlo također posredovao s neba 2013. godine da izliječi brazilskog dječaka koji je patio od rijetke bolesti gušterače.

Par se potom preselio u Milano gdje je njihov sin vodio web stranicu župe, a kasnije i akademiju sa sjedištem u Vatikanu. Također je kreirao online bazu podataka o čudima.

Papa Franjo, koji ima 87 godina, kanonizirao je 912 osoba od kada je stupio na papinsku dužnost 2013. godine, pri čemu je najnoviji datum rođenja prethodno bio 1926. godine.

Papa Franjo ponovo osudio 'ludilo rata': 'To je uvijek poraz'

Papa Franjo ponovo osudio 'ludilo rata': 'To je uvijek poraz'

Carlo je preminuo u Monzi, Italija, nakon što se kao dijete preselio u Milano, ali je rođen u Londonu, majka mu je Antonia Salzano, a otac Andrea Acutis.

Njegova majka je rekla da se njen sin posvetio podršci školskim drugovima koji se bore sa životom, branio je prijatelje s invaliditetom koji su bili zlostavljani, i dostavljao obroke beskućnicima po cijelom gradu.

Katolici se potiču da se mole preminulim osobama za koje vjeruju da su na nebu.

A papa Franjo vjeruje da je Carlo prije dvije godine pomogao u izvođenju čuda.

Čudo o kojem je riječ, prema Dikasteriju za uzroke svetaca Vatikana, uključuje ozdravljenje Valerije Valverde.

Papa dobio žestoku kritiku iz Njemačke: 'On to mora da zna'

Papa dobio žestoku kritiku iz Njemačke: 'On to mora da zna'

Vatikan je pripisao molitvama upućenim Carlu, čudo je omogućilo Valeriji, koja je imala 21 godinu, da se oporavi nakon ozbiljne biciklističke nesreće 2022. godine.

Ona je u vrijeme nesreće studirala u Firenci.

Gospođica Valverde je podvrgnuta hitnoj operaciji kako bi se smanjio pritisak na njenom mozgu i bila je u kritičnom stanju.

Šest dana kasnije, njena majka se molila za oporavak svoje kćerke na grobu Carla u Italiji.

Istog dana, crkva tvrdi da je gđica Valverde povratila upotrebu svojih udova, mogla je govoriti, a znakovi traume na glavi su nestali.

Ona je otpuštena iz intenzivne njege deset dana nakon molitvi njene majke i samo je trebala kratku fizioterapiju.

Vatikan tvrdi da je Carlo također posredovao s neba 2013. godine kako bi izliječio brazilskog dječaka koji je patio od rijetke bolesti gušterače.

Papa Franjo rekao da treba imati hrabrosti da se podigne bijela zastava, kasnije su ga pravdali

Papa Franjo rekao da treba imati hrabrosti da se podigne bijela zastava, kasnije su ga pravdali

Od njegove smrti, Carlo je stekao globalno sljedbeništvo, a njegovo tijelo premješteno je u Crkvu Santa Maria Maggiore u Asizu, gdje se trenutno izlaže.

Biskup Domenico Sorrentino iz Asiza rekao je za The Times: "Crkva u Asizu slavi. Planiram večeras stići u Asizi kako bih zahvalio Gospodu u euharistijskoj proslavi. Ali sada se pridružujem vjernicima koji su u svetištu na molitvi hvaljenja."

U Velikoj Britaniji, Carlo je pomenut od strane nadbiskupa Birminghama, koji je 2020. godine osnovao Župu Blaženog Carla Acutisa s crkvama u Wolverhamptonu i Wombourneu.

Čuda, kada se prijavljuju, istražuje Crkva kako bi utvrdila njihovu valjanost i razumijeva se kao čin koji je nemoguć prirodi.

Nema datuma za kanonizaciju, ali takvi događaji mogu privući ogromne publike sa hiljadama hodočasnika prisutnih, piše Mail Online.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije