Španija odobrila plan kojim bi Katolička crkva plaćala žrtvama seksualnog zlostavljanja

0
Radiosarajevo.ba
Španija odobrila plan kojim bi Katolička crkva plaćala žrtvama seksualnog zlostavljanja
Foto: Pexels / Katolička crkva

Španija je u utorak odobrila plan usmjeren na nadoknadu i ekonomsku kompenzaciju žrtvama seksualnog zlostavljanja počinjenog od strane osoba povezanih s Katoličkom crkvom. Također je najavljeno buduće održavanje javnog čina priznanja za pogođene osobe i njihove porodice.

Ministar predsjedništva i pravosuđa, Félix Bolaños, rekao je da se plan temelji na preporukama iz izvješća španjolskog ombudsmana prošle godine. Iz tog izvještajaa zaključeno je da je oko 440.000 odraslih osoba možda pretrpjelo seksualno zlostavljanje u Španjolskoj od osoba povezanih s crkvom, te da je otprilike polovica tih slučajeva počinjena od strane svećenstva.

Bolaños je prema prenošenju Associated Press rekao da će nadoknada biti financirana od strane crkve.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Međutim, u izjavi u utorak, Španjolska biskupska konferencija odbacila je plan, navodeći da diskriminira žrtve izvan crkvenih krugova.

Detalji o tome koliko i kada će biti isplaćena financijska nadoknada nisu objavljeni. Također nije određen datum za bilo koji javni čin priznanja.

Bolaños je rekao da plan ima za cilj "izmiriti dug prema tim žrtvama koje su desetljećima bile zaboravljene od svih i sada naša demokracija teži popraviti" to i učiniti to središnjim dijelom vladine politike. Nakon godina gotovo ignoriranja problema, španjolski biskupi su se ispričali za zloupotrebe koje su počinili članovi crkve nakon izvješća ombudsmana, ali su osporili broj žrtava povezanih s crkvom kao pretjeran. To izvješće optužilo je crkvu za široko rasprostranjenu nemarnost.

Bolaños je rekao da vlada nadati se provesti plan tijekom sljedećih četiri godine u suradnji s crkvom. Projekt će uključivati besplatnu pravnu pomoć za sve žrtve seksualnog zlostavljanja i jačanje nadzora prevencije u školama.

Samo nekoliko zemalja imalo je vladine ili parlamentarne istrage o zlostavljanju svećenstva, iako su neke neovisne grupe provele vlastite istrage.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije