Papa Franjo rekao da treba imati hrabrosti da se podigne bijela zastava, kasnije su ga pravdali

0
Radiosarajevo.ba
Papa Franjo rekao da treba imati hrabrosti da se podigne bijela zastava, kasnije su ga pravdali
Foto: EPA - EFE / Papa Franjo

Papa Franjo je u novom intervjuu ponovio da bi Ukrajina trebala pregovarati o okončanju rata s Rusijom, ali je ovaj put upotrijebio izraz, "bijela zastava" - koji je privukao pažnju i pokrenuo pitanja da li je papa sugerirao da Ukrajina treba da se predaje.

"Mislim da je najjači taj ko vidi situaciju, misli na ljude, ima hrabrosti podići bijelu zastavu i voditi pregovore", rekao je papa Franjo u objavljenom isječkun intervjua.

U subotu uvečer, portparol Vatikana, Matteo Bruni, odmah je pojasnio da je papa mislio na "primirje i pregovore", a ne na predaju, kada je spomenuo bijelu zastavu, univerzalni simbol za odustajanje.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Na početku rata, mnogi Ukrajinci su izrazili frustraciju zbog odbijanja pape Franje da posebno prozove Rusiju i njenog predsjednika Vladimira Putina kao agresora u sukobu.

Franjo je na kasnije postao glasniji u izražavanju podrške Ukrajini i moleći se za nevine žrtve Ukrajine. Ali Vatikan je također nastojao izbjeći uzimanje strana u ratu, dijelom kako bi sačuvao mogućnost da bi mogao biti pozvan na pregovore o mirovnom sporazumu, nadu koju mnogi geopolitički analitičari smatraju zabludom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije