Papa Franjo poziva Italijane na rađanje: Bez djece, zemlja gubi želju za budućnošću

1
Radiosarajevo.ba
Papa Franjo poziva Italijane na rađanje: Bez djece, zemlja gubi želju za budućnošću
Foto: EPA - EFE / Papa Franjo

Papa Franjo je u petak nastavio svoju kampanju pozivajući Talijane da imaju djecu, tražeći dugoročne politike koje bi pomogle obiteljima i upozoravajući da demografska kriza zemlje prijeti budućnosti.

"Broj rođenja je prvi pokazatelj nade jednog naroda", rekao je Franjo na godišnjem okupljanju grupa koje podržavaju porodicu. "Bez djece i mladih, zemlja gubi želju za budućnošću."

To je bilo Franjino najnovije apelovanje za Italiju - i dalje za Europu - da preokrene ono što je nazvao demografskom zimom s kojom se suočavaju mnoge industrijalizirane zemlje.

Nepoznata mačka na pragu: Šta to simbolizira prema starim vjerovanjima

Nepoznata mačka na pragu: Šta to simbolizira prema starim vjerovanjima

Italijanska stopa rađanja, već jedna od najnižih na svijetu, neprekidno opada već oko 15 godina i prošle godine je dostigla rekordno nisku razinu s 379.000 novorođenčadi.

S čvrstim podržavanjem Vatikana, desničarska vlada premijerke Giorgie Meloni pokrenula je kampanju kako bi potakla barem 500.000 rođenja godišnje do 2033. godine, stopu koja je, kako demografi kažu, neophodna kako bi se spriječilo da ekonomija ne kolabira pod teretom starenja populacije Italije.

Franjo je pozvao na dugoročne političke strategije i politike koje bi poticale parove da imaju djecu, uključujući prestanak nestabilnih radnih ugovora i prepreke za kupovinu domova, te održive alternative kako žene ne bi morale birati između majčinstva i karijere.

"Problem našeg svijeta nije rađanje djece: to je sebičnost, potrošački mentalitet i individualizam koji ljude čini sitima, usamljenima i nesretnima," rekao je Franjo.

Očekuje se da će Franjo nastaviti naglašavati svoj demografski poziv tijekom nadolazeće Svete godine 2025., koja ima nadu kao glavnu temu. U službenom Jubilejskom dekretu, ili papinskoj buli, koja je objavljena u četvrtak, Franjo je pozvao na novi društveni savez među kršćanima kako bi potaknuo parove da budu otvoreni za rađanje djece, prenosi Coast reporter.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije