Panika na letu za Tenerife: Avion morao prinudno sletjeti

0
Radiosarajevo.ba
Panika na letu za Tenerife: Avion morao prinudno sletjeti
Foto: Pexels / Avion/Ilustracija

Španska policija je u nedjelju, 1. oktobra, upala na let easyJeta koji je putovao prema Kanarskim otocima nakon što su primili izvještaje o osam nasilnih putnika na brodu.

Avion koji je putovao iz Manchestera za Tenerife bio je u nedjelju, 1. oktobra, prisiljen preusmjeriti se na Lanzarote, otok na Atlanskom okeanu. Avion za let EZY34TV je napustio Manchester malo nakon sedam sati ujutro u petak i sletio na Lanzarote oko 13.20 sati.

Španski kontrolori zračnog saobraćaja su otkrili da je policija pozvana da dočeka avion zbog "mogućnosti napada". Naveli su na X-u: "Posada leta iz Mančestera za Tenerife South nas je obavijestila o prisustvu osam nasilnih putnika u avionu. S obzirom na mogućnost napada, zatražili su preusmjeravanje na Lanzarote."

"Da svi budemo jedno": Nacionalni molitveni doručak u Parlamentu BiH, jedan od domaćina Magazinović

"Da svi budemo jedno": Nacionalni molitveni doručak u Parlamentu BiH, jedan od domaćina Magazinović

Dodajući da su pomogli pilotu da stigne na njegovu nenajavljenju destinaciju, kontrolori zračnog saobraćaja su dodali: "Koordinirano je prisustvo policije po dolasku. Ponavljamo svoju podršku posadama i putnicima koji moraju podnijeti ove situacije."

Lokalni izvještaji kažu da su četvorica muškaraca na letu identificirani i prijavljeni španskoj Agenciji za sigurnost i zaštitu zračnog saobraćaja (AESA), koja će sada kazniti odmaralištarima. Navodno su bili "pijani" kada su počeli praviti probleme, iako su sarađivali s policijom nakon što je avion sletio na Lanzarote.

Pronađeni ostaci nestalog američkog aviona F-35

Pronađeni ostaci nestalog američkog aviona F-35

Standardna procedura u Španiji, osim ako policija ne svjedoči o počinjenom zločinu, obično se svodi na formalno identificiranje osobe označene kao uzrok problema i skidanje s aviona kako bi im se uručila kazna.

Kazne za standardne vrste prekršaja kreću se od oko 50 funti do gotovo 40 hiljada funti (od 112.5 do 90 hiljada KM). Također mogu snositi troškove bilo kakvog preusmjeravanja i suočiti se s zabranom letenja s tom aviokompanijom.

Prema La Provincia, avion je nastavio svoj let za Tenerife u 14.40 sati prema lokalnom vremenu. Portparol easyJeta je rekao za The Mirror: "easyJet može potvrditi da je let EZY2011 iz Manchestera za Tenerife 29. septembra preusmjeren na Lanzarote gdje je policija susrela avion zbog putnika koji su se ponašali uznemirujuće na brodu. Let je potom nastavljen za Tenerife."

U Rusiji se srušio avion

U Rusiji se srušio avion

"Posada easyJeta obučena je da procijeni i ocijeni sve situacije i da brzo i odgovarajuće djeluje kako bi se osigurala sigurnost leta i drugih putnika u svakom trenutku. Iako su takvi incidenti rijetki, mi ih shvatamo vrlo ozbiljno i ne tolerišemo zlostavljanje ili prijeteće ponašanje prema našoj posadi ili drugim putnicima.

Željeli bismo se izvinuti drugim putnicima zbog mogućih neugodnosti. Sigurnost i dobrobit naših putnika, posade i zemaljskih agenata uvijek su prioritet easyJeta."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije