Pilotu pozlilo tokom leta: Avion morao spustiti putnik koji ne zna ništa o letenju

0
Radiosarajevo.ba
Pilotu pozlilo tokom leta: Avion morao spustiti putnik koji ne zna ništa o letenju
Foto: New York Post / Darren Harrison

Malo nas je doživjelo nešto tako loše kao Darren Harrison, koji je bio prepušten sam sebi da spasi ljudske živote nakon što je pilotu tokom njihovog leta pozlilo.

U maju prošle godine Harrison je uživao u letu u jednomotornom avionu Cessna 208 u društvu pilota Kena Allena koji je tada imao 64 godine i saputnika Russa Francka koji je tada imao 70 godina.

No, odmah nakon polijetanja pilot je rekao: "Ljudi, ne osjećam se dobro. "Imam glavobolju i sve mi je mutno pred očimo."

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

To je vjerojatno posljednja stvar koju želite čuti od svog pilota, nažalost, nekoliko trenutaka kasnije, Allen je bio u nesvijesti. U intervjuu za People, Harrison je objasnio da je morao djelovati brzo kada je avion počeo ponirati s visine od 1000 metara.

Srećom, iako nije imao nikakvo iskustvo u letenju, Harrison je i ranije volio postavljati tehnička pitanja pilotima malih aviona, te je znao koju palicu treba povući da se avion izravna iz poniranja - i da bi, ako je povuče prejako, "krila otkinula avionu ili bi se motor ugasio". 

Zatim je upotrijebio starinski kompas kako bi vratio avion u pravi smjer kako bi stigao do odredišta Floride: "Onda sam shvatio sam da niko drugi na svijetu ne znao šta nam se događa. Morao sam smisliti kako nekome reći. Ali stalno sam pritiskao pogrešnu tipku na radiju. Trebalo mi je 20 minuta prije nego što sam shvatio kako to pokrenuti."

Kad je proradio radio, rekao je kontroli zračnog saobraćaja: "Ovdje imam ozbiljnu situaciju. Moj pilot je u nesvijesti, a ja nemam pojma kako upravljati avionom."

Dispečer je odgovorio: "Shvaćam. Koja je vaša lokacija?", na što je Harrison odgovorio: "Nemam pojma. Vidim obalu Floride ispred sebe. Nemam pojma."

Robert Morgan bio je kontrolor zračnog saobraćaja koji je morao obučiti Harrisona u stvarnom vremenu kako da sleti avionom. Nekako su, srećom, obojica uspjeli. Harrison je sigurno spustio avion na međunarodni aerodrom Palm Beach. Bolničari i osoblje aerodroma brzo su stigli na mjesto događaja i hitno odvezli Allena u bolnicu. Ispostavilo se da je imao puknuće aorte, ali se oporavio nakon operacije.

Zahvaljujući tome što je Harrison ostao pribran, bio je to sretan završetak situacije koja je lako mogla postati tragična.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije