Skoro 5.000 pilota pod istragom zbog lažne medicinske dokumentacije

1
Radiosarajevo.ba
Skoro 5.000 pilota pod istragom zbog lažne medicinske dokumentacije
Foto: BBC / Mnogi piloti krviotvorili dokumentaciju

Federalne vlasti Sjedinjenih Američkih Država istražuju skoro 5.000 pilota osumnjičenih da su krivotvorili svoju medicinsku dokumentaciju kako bi prikrili da su primali beneficije za poremećaje mentalnog zdravlja i druga ozbiljna stanja koja bi ih mogla učiniti nesposobnim za letenje, pokazuju dokumenti, javlja The Washington Post.

Piloti pod nadzorom su vojni veterani koji su rekli Federalnoj upravi za zrakoplovstvo da su dovoljno zdravi za letenje, ali nisu prijavili - kako to zakon zahtijeva - da su također prikupljali boračke beneficije za invaliditet koji bi im mogao onemogućiti ulazak u kokpit.

Istražitelji za pitanja veterana otkrili su nedosljednosti prije više od dvije godine unakrsnom provjerom federalnih baza podataka, ali FAA je mnoge detalje slučaja držala u tajnosti od javnosti.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Glasnogovornik FAA Matthew Lehner priznao je u izjavi da agencija istražuje oko 4.800 pilota "koji su možda dostavili netačne ili lažne informacije kao dio svojih medicinskih prijava". FAA je sada zatvorila otprilike polovinu tih slučajeva, rekao je on, i naredila oko 60 pilota - za koje je Lehner rekao da "predstavljaju jasnu opasnost po sigurnost avijacije" - da prestanu letjeti u hitnim slučajevima dok se njihova evidencija pregleda.

Oko 600 pilota pod istragom ima dozvolu za letenje za putničke avio-kompanije, rekao je visoki američki zvaničnik upoznat s tim pitanjem koji je pod uvjetom anonimnosti razgovarao o slučaju koji je u toku.

Većina ostalih ima komercijalne dozvole koje im omogućavaju da lete za iznajmljivanje, uključujući teretne kompanije, korporativne klijente ili turističke kompanije.

Stručnjaci su rekli da je istraga razotkrila dugogodišnje ranjivosti u medicinskom sistemu FAA za provjeru pilota i da sam broj neprijavljenih zdravstvenih problema predstavlja rizik za sigurnost u zrakoplovstvu. Dok piloti moraju polagati redovne zdravstvene preglede po ugovoru sa vladom, testovi su često površni i FAA se oslanja na avijatičare da sami prijave stanja koja bi inače bilo teško otkriti, kao što su depresija ili posttraumatski stres, prema liječnicima koji provode ispiti.

Mnogi veterani minimiziraju svoje bolesti FAA-u kako bi mogli nastaviti letjeti, ali preuveličavaju ih u VA kako bi maksimizirali svoje invalidnine, kažu liječnici i bivši zvaničnici u avijacijskoj agenciji.

Evo kako izgleda slijetanje avionom na najopasniji aerodrom na svijetu

Evo kako izgleda slijetanje avionom na najopasniji aerodrom na svijetu

„Postoje ljudi za koje mislim da pokušavaju da igraju obje strane igre“, rekao je Jerome Limoge, vazduhoplovni lekar u Kolorado Springsu koji daje fizičke preglede stotinama pilota godišnje.

VA ih ohrabruje da traže sve. Nešto od toga je gotovo ukradena hrabrost.”

Federalni podaci o ugovorima koje je dobio The Washington Post pokazuju da je FAA-in Ured za avio-svemirsku medicinu dodijelio 3,6 miliona dolara počevši od prošle godine da unajmi medicinske stručnjake i druge članove osoblja da preispitaju evidenciju o certifikatima za 5.000 pilota koji predstavljaju "potencijalni rizik za leteću javnost".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije