Ovo su bile riječi koje su označile početak najveće misterije u historiji avijacije: "Laku noć..."

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su bile riječi koje su označile početak najveće misterije u historiji avijacije: "Laku noć..."
Foto: EPA - EFE / Olupine malezijskog aviona

Nestanak malezijskog aviona MH-370 smatra se jednom od najvećih misterija u historiji avijacije. Avion sa 239 putnika i članova posade nestao je 8. marta 2014. godine na letu Kuala Lumpur – Peking.

Četrdeset dva minuta posle ponoći 8. marta 2014, "Boing 777", uspeo se na nebo i skrenuo na sjeveroistok, prema Južnom kineskom moru, podsjeća Guardian.

Prvi oficir Farik Hamid imao je 27 godina. Od pune certifikacije dijelio ga je samo jedan trenažni let. Komandujući pilot, 53-godišnji Zahari Ahmad Šah, bio je jedan od najstarijih i najcjenjenijih pilota "Malaysia Airlinesa". U posadi je bilo 10 stjuardesa iz Malezije.

Detalji optužnice protiv policajaca koji su pretukli dječaka Ajdina: Udarali ga, prijetili oružjem

Detalji optužnice protiv policajaca koji su pretukli dječaka Ajdina: Udarali ga, prijetili oružjem

Prvih 40 minuta leta proteklo je uobičajeno. U 01.19 minuta, letjelica se približila kraju malezijskog vazdušnog prostora. Kontrola avio-saobraćaja javila se da let proslijedi za Ho Ši Min. Zahari je odgovorio: "Laku noć. Malezijski tri-sedam-nula".

To je bilo posljednje što je neko čuo sa leta. Zahari se nikada nije prijavio kod vijetnamskih kontrolora. Nekoliko sekundi nakon što je prešao u vijetnamski vazdušni prostor, MH-370 je nestao sa radara. Svi naredni pokušaji da s njim kontaktiraju bili su neuspješni.

"Odložena konfuzija"

Komercijalni avioni bi trebalo da budu dostupni u svakom trenutku, poznati i praćeni, ali MH-370 je nestao, navodi britanski list.

U dokumetarnom filmu Netflixa o nestanku malezijskog aviona navodi se da su onda uslijedili "odložena konfuzija", šok, devastacija i opsesija.

"To je najveća misterija avijacije svih vremena. Ovo je svijet u kome imamo mobilne telefone i radare i satelite i praćenje, i tako skoro devet godina kasnije... a još imamo tako malo izuzetnog", navela je Luise Malkinson, režiserka filma.

Najskuplja potraga u historiji avijacije

Zvanična potraga, u kojoj su učestvovali timovi iz Australije, Malezije i Kine, okončana je u januaru 2017. godine. Malezija je 2018. godine angažovala tim za potragu za avionom u Indijskom okeanu, nudeći 70 miliona dolara ako pronađe avion.

Potraga za "Boingom 777" bila je jedna od najobimnijih i najskupljih u historiji avijacije. Pretraženo je više od 120.000 kvadratnih kilometara Indijskog okeana. Čak su na Madagaskaru pronađeni dijelovi olupine, ali ne i trup aviona.

U avionu su bile 153 osobe iz Kine i 38 Maležana. Drugi putnici su bili iz Irana, SAD, Kanade, Indonezije, Australije, Indije, Francuske, Novog Zelanda, Ukrajine, Rusije, Tajvana i Holandije. Svih 12 članova posade su Maležani.

Kako je nestao MH-370, navodi BBC, još nema odgovora. Pronalazak aviona, ili bar više dijelova njegove olupine, mogao bi se pokazati ključnim, ali istražitelji imaju vrlo ograničene informacije o posljednjim satima leta.

Stručnjaci još ne mogu da donesu konačan zaključak da li je MH-370 ostao pod komandom pilota ili se srušio van kontrole u more.

Jedna od teorija je da ga je pilot aviona namjerno srušio. Ali, australijski istražitelji su to odbacili, saopštivši da je bio bez svijesti u posljednjim trenucima. Tehnički kvar ostaje kao još jedna mogućnost, ali kako nije bilo zvaničnog objašnjenja, pojavljivale su se različite teorije.

"Dio krila aviona nađenog na ostrvu Mauricijus u Indijskom okeanu pripada nestalom avionu kompanije "Malaysia Airlines" na letu MH-370 - saopštili su ranije malezijski i australijski zvaničnici.

Porodice ne odustaju

Porodice putnika na letu MH-370 pozvale su u nedjelju vladu Malezije da dozvoli kompaniji da pokrene novu potragu za nestalim avionom.

"Tokom posljednjih 12 mjeseci napravio je pomak radeći sa mnogim ljudima na daljem razumijevanju događaja iz 2014. godine", navodi se u saopštenju organizacije Voice 370, nakon memorijalnog događaja povodom obilježavanja devete godine od nestanka aviona.

Grace Subataraj Nathan, čija je majka bila putnica na letu, rekla je da Malezija neće moći da spriječi sličan incident ako se istina ne otkrije.

"Danas smo to mi, sutra bi (sličan incident) mogao da se desi svakom ko se ukrca u avion. To treba sprečiti po svaku cijenu. Ovo nije misterija koja bi trebalo zauvijek da ostane misterija, jednostavno nije prihvatljivo", rekla je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije