Evo kako izgleda slijetanje avionom na najopasniji aerodrom na svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Evo kako izgleda slijetanje avionom na najopasniji aerodrom na svijetu
Foto: Screenshot / Youtube / Slijetanje na najopasniji aerodrom na svijetu

Pojavila se zadivljujuća snimka koja prikazuje pilota kako vješto spušta Airbus na takozvani 'najopasniji aerodrom na svijetu'.

Međunarodni aerodrom Paro, smješten u južnoazijskoj državi Butan, poznat je širom svijeta po svom iznimno zahtjevnom slijetanju, a slijetanje je još teže zbog jedinstvenog planinskog okruženja.

Toliko teško da samo 24 pilota zapravo smiju sletjeti na njega. Ali, jedan od ta 24 talentovana pilota snimio je cijelu stvar. Video, postavljen na YouTube još 2021. godine, nazvan je: "Airbus slijeće u najopasniji i najzahtjevniji aerodrom na svijetu u himalajskom kraljevstvu Butan".

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

Ono što prilaz pisti čini tako napornim je teška navigacija kroz himalajske doline, tjerajući avion da izvede 15 zahtjevnih manevara samo da bi sigurno sletio.

Prvi manevar pokazuje kako avion slijedi niz krivina kako bi se poravnao s dolinom koji vode do piste koja se odvija iznad 'pitoreskih krajolika i planinskih vrhova'.

Drugi se odnosi na vizuelnu navigaciju jer aerodrom nema sistem instrumentalnog slijetanja (ILS) zbog terena. Zbog toga se piloti moraju osloniti na svoju obuku i iskustvo kako bi osigurali sigurno spuštanje s neba.

Navigacija u dolini je sljedeća, avionu je dakle potrebna precizna navigacija za održavanje tačne putanje i visine leta. Zatim postoji stalno spuštanje 's ograničenim mogućnostima obilaženja', što znači da piloti moraju pažljivo upravljati brzinom spuštanja aviona kako bi ostali na željenoj stazi klizanja.

Tada je potrebno oštro skretanje ulijevo dok se avion približava pragu piste, nakon čega slijedi dodirivanje pozivajući pilote da ciljaju precizne tačke dodira kako bi osigurali sigurno slijetanje.

Sljedeće je 'razmatranje piste'. Uzletno-sletna staza u aerodromu Paro duga je 2265 metara, što je relativno kratko za operacije komercijalnih aviona, stoga je precizna kontrola brzine i tačke dodira ključna. Svijest o terenu još je jedna važna stvar koju pilot mora imati na umu ako treba brzo reagovati na bilo kakva odstupanja kako bi osigurao sigurno udaljavanje od prepreka.

Zbog vrlo izazovne prirode prilaza, slijetanje na aerodrom Paro zahtijeva pilote sa specifičnom obukom i iskustvom. Zbog toga samo kvalifikovani i posebno certifikovani piloti smiju letjeti u i sa aerodroma.

"Slijetanje na uzletno-sletnu stazu 15 aerodroma Paro nije samo izvanredan podvig pilotske vještine, već i iskustvo koje izaziva strahopoštovanje za putnike i posadu, nudeći prekrasan pogled na planinske lance Himalaje", zaključuje se u opisu YouTube videa, piše Klik.hr.

Snimka je od tada postala viralna nakon što je skupila više od dva miliona pregleda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije