Pronađeni ostaci nestalog američkog aviona F-35

2
Radiosarajevo.ba
Pronađeni ostaci nestalog američkog aviona F-35
EPA / Borbeni avioni F-35B

Američki vojni dužnosnici pronašli su ostatke vojnog aviona F-35 koji je nestao u nedjelju, 17. septembra, poslijepodne nakon što se pilot katapultirao iznad Južne Karoline.

Vlasti navode da su olupinu aviona vrijednog 100 miliona dolara (182.974.900 KM) otkrile u ruralnom okrugu Williamsburg, dva sata sjeveroistočno od baze Charleston.

Pilot se katapultirao iz pilotske kabine te se padobranom spustio na sigurno u četvrti North Charleston. Za sada nije poznato što je uzrokovalo nesreću. "Trenutno traje istraga i nismo u mogućnosti predstaviti dodatne informacije kako ne bismo ugrozili integritet istražnog procesa", rekle su danas vlasti nakon završetka potrage.

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Zamolile su građane da se drže podalje od tog područja kako bi istražitelji mogli obaviti svoj posao. Borbeni avion je bio na autopilotu kada se pilot katapultirao, rekao je glasnogovornik baze Charleston za NBC News, dodajući da je možda još neko vrijeme bio u zraku, što je kompliciralo potragu.

Avion, FB-35B Lightning II, pripadao je 501. eskadrili za obuku mornaričkih lovaca. Pilot koji se katapultirao prebačen je u bolnicu i u stabilnom je stanju. Drugi F-35 koji je letio u isto vrijeme sigurno se vratio u bazu. F-35 je takozvani "nevidljivi" borbeni avion, odnosno tako je dizajniran da ga jako teško detektuje neprijateljski radar, prenosi index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije