Američka vojska 'izgubila' vojni avion vrijedan 80 miliona dolara: "Pomozite nam da ga nađemo"

0
Radiosarajevo.ba
Američka vojska 'izgubila' vojni avion vrijedan 80 miliona dolara: "Pomozite nam da ga nađemo"
Foto: US Air Force / Borbeni avion F-35 Lightning Jet

Svi smo nekad pogriješili na poslu, ali zamislite da morate svom šefu reći da ste izgubili ratni avion vrijedan 80 miliona dolara (oko 146 miliona KM)... Riječ je o avionu F-35 Lightning Jet, čija lokacija je trenutno nepoznata nakon 'nezgode' tokom vikenda.

Naime, pilot marinaca upravljao je avionom u nedjelju, 17. septembra, te je došlo do nekog incidenta zbog kojeg se morao katapultirali, što je i učinio, negdje iznad North Charlestona u Južnoj Karolini. Spustio se padobranom i prebačen je u bolnicu, a glasnogovornik američke vojske je nakon toga potvrdio da je pilot, čije ime nije objavljeno, u stabilnom stanju.

Navodno su informacije o incidentu 'ograničene', ali 'u toku je istraga', rekao je glasnogovornik za BBC News.

Feđa Dudić čini čuda: Radnički sve bliže Europi, Kragujevac na nogama

Feđa Dudić čini čuda: Radnički sve bliže Europi, Kragujevac na nogama

Dok se pilot na sigurnom oporavlja u bolnici, niko ne zna gdje je borbeni avion - vjeruje se da je negdje nedaleko od Charlestona. Timovi za izvlačenje trenutno traže borberni avion iznad jezera Moultrie i jezera Marion, ali američka vojska pozvala je ljude da se jave s informacijama koje bi mogle pomoći u njihovim naporima.

U objavi na Facebooku napisali su, između ostalog,: "Moli se javnost da surađuje s vojnim i civilnim vlastima dok se potraga nastavlja. Ako imate bilo kakvu informaciju koja bi pomogla timovima, molimo nazovite Ured za odnose s javnošću."

Nestali avion proizveo je Lockheed Martin, a opisuju ga 35 kao 'najsmrtonosniji borbeni avion na svijetu' - tako da to vjerojatno nije nešto što bi trebalo samo da 'stoji' negdje.

Personnel from Joint Base Charleston and Marine Corps Air Station Beaufort(MCAS Beaufort SC)are responding to a mishap...

Posted by Joint Base Charleston on Sunday, September 17, 2023

U svjetlu vojnog apela za pomoć, mnogi su se zapitali kako je moguće da američke zračne snage izgube skupi borbeni mlažnjak.

"Kako, dovraga, izgubiš F-35? Kako nema uređaja za praćenje, a mi tražimo od građana šta, da nađu borbeni avion i predaju nam ga?" upitala je kongresnica Nancy Mace.

Među komentarima na društvenim mrežama se izdvaja: "Kako izgubiš F-35? Drago mi je da je pilot siguran, ali kako ne znamo gdje je avion?". Ponavljajući slične osjećaje, treća osoba je napisala: "Kako, dovraga, izgubio F-35? Katapultirao se iznad N. Charlestona. Možda se srušio u rezervoar Goose Creek tokom jake kiše?"

Što se tiče uređaja za praćenje, rečeno je da transponder aviona ne radi, što vojsci otežava lociranje aviona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije