Rusija koristi borbena vozila koja je Ukrajina prodala Gruziji? Evo kako su tamo dospjela

1
Radiosarajevo.ba
Rusija koristi borbena vozila koja je Ukrajina prodala Gruziji? Evo kako su tamo dospjela
Foto: X.com / BMP-1 oklopno vozilo

BMP-1 je borbeno vozilo pješadije bivšeg SSSR-a i prvo serijsko vozilo namijenjeno prijevozu i podršci pješadiji.

Uvedeno je u sovjetsku vojsku 1966., a za tadašnje vrijeme bio je to revolucionarni dizajn, kombiniran svojstvima oklopnog transportera i tenka. Vozilo je dizajnirano da odbrani pješadiju od nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja i omogućilo je da se pješadija bori uz tenkove.

Također se povećala mobilnost ljudi koji su mogli biti lakše dopremljeni na ratno polje. Proizvodilo se do 1983. godine, a BMP-1 od 13 tona u koji stane 11 osoba i dalje je drugo najbrojnije borbeno vozilo pješadije u Ukrajini nakon bolje naoružanog BMP-2.

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Kako je BMP-1 lagano zaštićen čeličnim oklopom i njegovom topu nedostaje udarna snaga, Ukrajinci su ovo vozilo krajem devedesetih te početkom 21 vijeka modernizovali.

Kako bi poboljšali njegovu vatrenu moć te višak vozila koji su imali prije rata učinili vrijednijima na izvoznom tržištu, Naučno-tehnički centar za topništvo i malokalibarsko oružje u Kijevu zamijenio je staru kupolu BMP-a novom puno otpornijom i izrađenom od domaćih komponenti.

Ovaj nadograđeni BMP za devet osoba nazvali su BMP-1U, odnosno Škval što u prijevodu znači olujni vjetar. Škval je naoružan automatskim 30 milimetarskim topom, 7,62 milimetarskim mitraljezom, ima i 30 milimetarski automatski bacač granata.

Njemački ministar odbrane: "Putin je spreman voditi rat u Ukrajini mnogo, mnogo godina"

Njemački ministar odbrane: "Putin je spreman voditi rat u Ukrajini mnogo, mnogo godina"

Upravo se ovaj modernizovani BMP-1U nedavno pojavio na ruskom propagandnom videu gdje je uključen u rat protiv Ukrajinaca. A zanimljivo je kako je uopšte dospio u ruske ruke: Zarobljen je u Gruziji.

Gruzija je, naime, od Ukrajinaca 2007. kupila ova modernizovana borbena vozila, a godinu dana kasnije započeo je rusko-gruzijski rat u separatističkim regijama Južna Osetija i Abhazija koje su se odcijepile. Rat je trajao samo pet dana, prekid vatre je dogovoren posredovanjem EU-a, a Gruzija je ostala bez dvije pokrajine.

U tom su ratu Rusi zarobili 15 ukrajinskih Škvalova, koje su sad u nedostatku drugih borbenih vozila uključili u ratne operacije. Kremlj je dodijelio sve bivše gruzijske BMP-ove jedinici na prvoj liniji, a također su zarobili nekoliko BMP-1U od Ukrajinaca.

Analitičar Forbesa smatra kako Rusi neće moći održavati ta borbena vozila jer su napravljena od ukrajinskih dijelova. Također smatra kako činjenica da su Rusi bili prisiljeni prihvatiti logističke komplikacije sa Škvalom, govori o njihovoj očajničkoj potrebi za borbenim vozilima

Kad su započeli rat punog opsega u februaru 2022., Rusi su imali 400 aktivnih BMP-3, 2.800 BMP-2 i 600 BMP-1. Od tada su izgubili oko 2.000 BMP-ova svih modela, uključujući 500 BMP-1.

"Ruska industrija ne može proizvesti nove BMP-3 dovoljno brzo da nadoknadi te gubitke, pa Kremlj povlači stare BMP-1 i BMP-2 iz skladišta, mijenja njihove brtve i baterije i šalje ih na frontu kao zamjenu", ocjenjuje Forbes, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije